• Lončar: Ovom dinamikom brzo ćemo iscrpiti kapacitete; Zaraženo 250 zdravstvenih radnika

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je danas, zbog velikog dnevnog broja prijema kovid pacijenata u bolnice, da preti opasnost da se iscrpe kapaciteti zdravstvenog sistema, jer ne postoji neograničen broj obučenog zdravstvenog osoblja.

    Lončar je, posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, kazao da je u protekla 24 sata primljeno nešto manje od 400 kovid pozitivno na lečenje, a od tog broja najmanje oko 150 je moralo da se smesti u Beogradu. 

    Zaraženo 250 zdravstvenih radnika

    Ministar zdravlja rekao je da je 250 zdravstvenih radnika zaraženo virusom korona.

    Od tog broja, manje od 30 zdravstvenih radnika je na bolničkom lečenju, dodao je Lončar.

    „To je mnogo bolje nego u dugim zemljama, ali mi nismo zadovoljni ni kada nam je jedan zdravstveni radnik zaražen“, rekao je Lončar.

    „Pravimo dodatne kapacitete i rasporede. Imamo mesta za danas i sutra, ali već od petka moraćemo celu bolnicu „Dr Dragiša Mišović“ da stavimo u kovid sistem, a posle dva dana će se i Zemunska bolnica vratiti u kovid sistem“, naglasio je ministar.

    Lončar je rekao da bolnice u unutrašnjosti za sada imaju mesta, i da se ne treba čuditi ako pacijenti iz Beograda, kojima bude potrebna intenzivna nega, budu prebacivani u unutrašnjost.

    On je rekao i da se zdravstveni radnici dugi niz meseci bore sa korom, da su i oni oboleli pomažući drugima.

    Država će, prema njegovim rečima, staviti sve kapacitete na raspolaganje, i svo osoblje koje ima, ali građani, poručuje, moraju da znaju da toga nema beskonačno.

    „Sa ovom dinamikom, ako se nastavi da primamo 400 kovid pacijenata dnevno u bolnicu, a danas ćemo imati i značajan skok zaraženih prema podacima od jutros, dovešćemo ovaj sistem do momenta da više nećemo imati gde da primimo pacijente“, upozorio je ministar zdravlja.

    Lončar je rekao i da država ne može da izmisli medicinske radnike, obučene lekare i sestre da bi oni pomagali ljudima.

    „U ovom momentu imamo samo dva puta, treći ne postoji. Prvi put je A prvi put je put da se uozbiljimo, shvatimo ozbiljno situaciju, jer se stanje, iako je najbolje u Evropi, kreće jednim pravcem koji nije dobar i koji je zabrinjavajući“, rekao je Lončar i dodao da sve zavisi od nas samih.

    Prvi put je, ističe – da pod hitno prekinemo sve nepotrebne kontakte, da ne idemo na mesta na koja ne moramo da idemo, posebno ne na mesta gde su masovna okupljanja, ilegalni koncerti, niti na proslave i slično.

    On je rekao i da je sve više primera da u bolnicama leže mladi, a u sobi pored njihove bake i deke, jer mladi odlaze na mesta povećanog rizika misleći da njima ne može biti ništa, a onda se vraćaju kući i zaraze starije.

    Lončar je rekao da ni kod mladih nije naivna klinička slika.

    „Kako budemo radili – tako će nam biti“, zaključio je ministar.

    Bolnica u Kraljevu na ivici da cela pređe u kovid

    Lončar je izjavio da u Beogradu ima oko 300 mesta u bolnicama, za danas i sutra, a da je situacija alarmantna u bolnici u Kraljevu, koja je na ivici da cela pređe u kovid sistem.

    Kako je rekao, u Kraljevu će do daljeg funkcionisati hirurgija i ginekologija, ali je upozorio da ni oni neće moći da funkcionišu, ako se bude povećavao broj zaraženih.

    „Zamislite kako će da izgleda kada cela bolnica bude kovid. Gde će drugi pacijenti, ko će koga da leči“, primetio je Lončar.

    On je istakao da ne postoji sistem na svetu koji može da primi neograničen broj pacijenta, kovid pozitivnih i onih koji nisu.

    „Kao nikada više nam je potrebna solidarnost i jedinstvo da uspemo da se izborimo sa ovim virusom“, rekao je Lončar.

    On je izneo podatak da je u Areni sada 256 pacijenata, dodajući da Arena prima pacijente do 21, 22 sata, zbog organizacije posla, jer nakon toga zdravstveni radnici koji su tamo moraju da se posvete pacijentima.

    Lončar je naveo da će jedna privremena bolnica biti i u Kragujevcu, jedna ili dve u Novom Pazaru.

    „U Novom Sadu je spremna privremena bolnica, u roku od 24 sata može da se otvori. Niš će biti spreman do vikenda“, rekao je Lončar.

    Ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorio je danas, zbog velikog dnevnog broja prijema kovid pacijenata u bolnice, da preti opasnost da se iscrpe kapaciteti zdravstvenog sistema, jer ne postoji neograničen broj obučenog zdravstvenog osoblja.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]