• Magneti za uklanjanje zujalica koje robu štite od krađa kupuju se i na društvenim mrežama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na društvenim mrežama prodaju se magneti za uklanjanje takozvanih zujalica koje garderobu i obuću u prodavnicama štite od krađa. Ovakva ponuda zabrinula je trgovce. 

    Oglas – magneti za skidanje zujalica. U opisu – alat koji služi za skidanje zujalica u buticima. Nekorišćen i zapakovan proizvod.

    Kupuju ih vlasnici prodavnica, ali i oni koji bi da do robe dođu bez plaćanja. Da se zujalice u radnjama skidaju i da se tako krade, potvrđuju i trgovci.

    „Na dnevnom nivou baš je učestalo i to posebno u tržnim centrima, Novom Sadu, Beogradu, Nišu“, kaže Marija Lazić, menadžerka prodavnice.

    Pravila nema, kažu prodavci, ovako kradu i mladi i stariji, dolaze čak i porodično. I kada primete lopove, trgovci su gotovo nemoćni.

    „Nemamo pravo niti da ih zadržimo u objektu, nemamo pravo ni da uzmemo njihovu torbu, ni obezbeđenje nema veća ovlašćenja. Jedino što možemo je da pozovemo policiju i da ih zamolimo da ostanu dok ne dođe policija“, objašnjava Laziićeva.

    Prodavanje uređaja za skidanje zujalica nije nelegalno. Advokat Tamara Radojčić kaže da zujalice najčešće kupuju maloletnici koji uglavnom čine sitne krađe.

    „Predviđen je postupak, novčana kazna ili kazna zatvor do šest meseci. Ali, kako su najčešće maloletnici ispod 14 godina njima se određuje humanitarni, društveno korisni rad“, navodi Radojčićeva.

    Na Fakultetu bezbednosti kažu da trgovci treba da se bave unapređenjem zaštite u maloprodajnim objektima.

    „Suština je da ako govorimo o gubicima u malopradaji, gubici su izuzetno veliki. Te gubitke plaćamo mi kupci, jer je maloprodaja zaračunava rizik od ovakvih situacija, dela krađe“, ističe prof. Goran J. Mandić, Fakultet bezbednosti.

    Profesor dodaje da je jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo da su gubici zbog ovakvih krađa toliki da se godišnje može napraviti šest novih bolnica, sa kompletnom opremom.

    Gubi i država, ali i osiguravajuće kuće. Ipak, najviše trgovci, jer, kako su nam rekli, postoje i aplikacije na telefonima pomoću kojih se blokiraju senzomatici, ali i torbe koje ih deaktiviraju i bez skidanja zujalica. Zbog toga se pozivima policije, kada privedu počinioce, redovne odazivaju.

    Na društvenim mrežama prodaju se magneti za uklanjanje takozvanih zujalica koje garderobu i obuću u prodavnicama štite od krađa. Ovakva ponuda zabrinula je trgovce. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]