• Maja Gojković: Sumnje o kvalitetu vazduha u Srbiji su podgrevane

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Sumnje o kvalitetu vazduha u Srbiji su „podgrevane“, a razlog tome je što je bilo nedovoljno informacija nadležnih institucija, rekla je danas predsednica Skupštine Maja Gojković na javnom slušanju o kvalitetu vazduha.
     
    Granica između realnog problema i kampanje koja je vođena mora da bude jasno utvrđena„, rekla je Gojković.
     
    Prema nacionalnom i lokalnom izveštaju izvori zagađenja su, navela je, sektori proizvodnje električne i toplotne energije, industrije, ostala stacionirana sagorevanja i drumski saobraćaj.
     
    Najbolji odgovor na duge staze za ovaj problem je prelazak na čistu i obnovljivu energiju u meri, koliko je moguće. To bi trebalo da postane prioritet u budućem periodu„, istakla je Gojković.
     
    Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je dobro što se javnost povodom problema životne sredine „podigla na noge“, jer misli da životna sredina ne zauzima pravo mesto u društvu.
     
    Došli smo do kritične tačke svesti da više nema nazad, i to je jako dobro„, rekao je Trivan i ocenio da je saobraćaj jedan od ključnih zagađivača.
     
    On je ocenio i da je prilikom izgradnje industrijskih objekata situacija bolja, jer se ona grade uz kontrolu države.
     
    Kao mere koje su preduzete za poboljšanje stanja životne sredine naveo je pošumljavanje i najavio subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila, ali i najavio razmatranje uvođenja stimulacija za one koji koriste gas.
     
    Lokalne samouprave treba da nađu mogućnost da omoguće građanima da se priključe na centralno grejanje, jer sigurno ima mnogo građana koji to žele. Ne može se odustati od zabrane E3 motora, jer su u pitanju stotine hiljada vozila koja dramatično zagađuju„, naveo je Trivan.
     
    Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić istakao je da je energetski sektor najviše pažnje poklonio i najviše investirao u zaštitu životne sredine.
     
    On je rekao i da je bilo perioda kada je kvalitet vazduha bio daleko lošiji nego sada, ali da „o tome nismo znali“, i da u tom periodu ništa nije učinjeno.
     
    Mi smo mnogo toga uradili. Elektroprivreda je investirala 475,6 miliona evra u projekte zaštite životne sredine. Zamenjeni su ili rekonstruisani elektrofilteri na termoelektranama, smanjuje su emisija azotnih oksida, intenzivno se radi na odsumporavanju dimnih gasova, kao i na sistemima za odlaganje pepela i šljake i prečišćavanje otpadnih voda„, izjavio je Antić.
     
    Prema njegovim rečima, rezultati merenja praškastih materija (PM) u vazduhu 2018. bili dva i po puta manji nego 2011. godine, a nakon ugradnje elektrofiltera u Obrenovcu količina PM smanjena je osam puta.
     
    Nekad je sneg u Obrenovcu bio crn, deca su znala za crni sneg. Danas je sneg u Obrenovcu beo, i danas je to daleko kvalitetnije, ali ga ove godine nema i možda je i to deo problema sa kvalitetom vazduha„, zaključio je Antić.
     

    Sumnje o kvalitetu vazduha u Srbiji su „podgrevane“, a razlog tome je što je bilo nedovoljno informacija nadležnih institucija, rekla je danas predsednica Skupštine Maja Gojković na javnom slušanju o kvalitetu vazduha.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]