• Mali: Povećanje plata za 7 i 8 odsto, penzija za 5,5 procenata; Ispravićemo nepravdu oporezivanja motornih vozila

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Budžetom za sledeću godinu koji bi pred Vladom Srbije trebalo da se nađe u sredu, planirano je da prihodna strana iznosi 1.516,8 milijardi dinara, da rashodi budu 1.717 milijardi, a ministar finansija Siniša Mali kaže da je budžet razvojni i projektovan na planiranom rastu BDP-a od 4,5 odsto u sledećoj godini.

    „Budžet za 2022. je upravo usmeren ka tome da nastavimo da rastemo. Nama je projektovana stopa rasta 4,5 odsto, dakle na ovih sedam odsto koje očekujemo do kraja ove godine, ogroman skok i ogroman rast napred“, rekao je Mali za RTS.

    On je istakao da je planiran deficit od tri odsto, kao i dalje smanjenje javnog duga u BDP-u.

    „Dakle, mi smo do kraja ove godine imali udeo javnog duga 58,2 odsto, naredne godine planiramo 55,5 odsto, što dovoljno govori o odgovornosti naše ekonomske politike“, dodao je on.

    Kako prenosi RTS predviđeno je i do sada najveće izdvajanje za kapitalne investicije u iznosu od 487 milijardi dinara, što predstavlja 7,3 odsto BDP-a.

    Privodimo kraju treći paket pomoći

    Isplata drugog dela jednokratne pomoći od 30 evra počinje danas, podsetio je Mali i istakao da će utorak i sredu pomoć biti uplaćena ostalim građanima, kao i da će od 15. novembra početi prijava za 20 evra u decembru, za sve građane koji se nisu prijavili.

    „Danas ćemo uplatiti na račune naših penzionera, svih onih koji primaju socijalnu pomoć, kao i onih koji su na izdržavanju kazne. Uplatićemo njima 30 evra, a sutra i prekosutra svim ostalim punoletnim građanima naše zemlje“, rekao je Mali.

    Dodao je da se za jednokratnu pomoć prijavilo 5.765.000 građana i da je u pitanju ogromna podrška i pažnja prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.

    „Polako, ali sigurno, privodimo kraju ovu godinu i privodimo kraju treći paket pomoći. Nas očekuje isplata još 20 evra u decembru, 15. novembra kreće prijava za sve koji se nisu prijavili i koji su u međuvremenu postali punoletni“, pojasnio je Mali.

    Podsetio je da će u februaru sledeće godine penzionerima biti isplaćeno još 20.000 dinara jednokratne pomoći.

    „Preko osam milijardi evra prvi, drugi i treći paket pomoći. Pokazali smo da smo stabilni, svako obećanje koje smo dali smo ispunili, u dan i u dinar“, kazao je Mali.

    Govoreći o budžetu za sledeću godinu, Mali je rekao da se naredne godine nastavlja sa razvojnom politikom, a na pitanje da li će biti normalan ili pandemijski budžet, odgovorio je da više ide ka normalnom.

    „Imaćemo stopu rasta, predviđeno od 4,5 odsto, ove godine 7,3, 7,5. Srbija postaje jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, uprkos pandemiji koronavirusa“, rekao je Mali.

    Naglasio je da budžet za narednu godinu ima dve osnovne karakteristike.

    „Nikada više nećemo ulagati novca u kapitalne investicije, u kanalizacione sisteme, nove auto-puteve, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, a s druge strane, ići ćemo i sa podizanjem životnog standarda građana Srbije“, rekao je Mali.

    Naveo je da u budžetu za narednu godinu imamo povećanje plata za sve u javnom sektoru od sedam odsto, dok će za pripadnike vojske, one koji rade u zdravstvu i socijalnim službama, biti povećanje od čak osam odsto.

    Mali je rekao da će se povećanje penzija obaviti po švajcarskoj formuli i od 5,5 odsto, dok će uz pomoć penzionerima od 20.000 dinara, povećanje iznositi 11 odsto, u odnosu na 2021. godinu, te podsetio da je povećana i minimalna zarada.

    „Osnovni pokretač rasta prosečne zarade jeste minimalna zarada i zato hoćemo da i privatne firme i državne firme, one koje bolje posluju, s obzirom na rast BDP-a, da veći ili značajan deo tog uspeha prelije na radnike“, rekao je Mali.

    Istakao je da je stopa nezaposlenosti na nivou pre pandemije i da su izbegnuti katastrofalni scenariji koji su zadesili, kako je naveo, mnogo razvijenije zemlje i da je država kroz treći paket pomoći pokazala da je stabilna.

    Govoreći o oporezivanju motornih vozila, Mali je naveo da je u pitanju nepravda koja postoji duži niz godina i da će biti ispravljena budžetom za iduću godinu.

    „Mi ćemo zajedno sa budžetom, napraviti izmene Zakona o porezu na imovinu i prenos apsolutnih prava gde ćemo pojednostaviti procedure plaćanja poreza kada je prodaja automobila, dakle motornih vozila u pitanju. S druge strane promenićemo zakon o nošenju i upotrebi dobara gde ćemo izaći u susret onima koji imaju starije automobile veće kubikaže i koji sada zbog formula koje se primenjuju plaćaju izuzetno visoke poreze“, rekao je Mali.

    Poručio je da se uprkos pandemiji razmišlja o svakom detalju i da će uvek pomoći tamo gde može da se pomogne.

    Počinje tranzicioni period za novi sistem fiskalizacije od šest meseci, a Mali poziva sve fiskalne obveznike da što pre pređu na novi sistem.

    „Tri uređaja su već sertifikovana. Kako dani prolaze, biće ih još više. Bolji je, fleksibilniji sistem. Kao fiskalni uređaj možete da koristite i mobilni telefon i tablet, s druge strane, mnogo je veća i bolja kontrola Poreske uprave“, rekao je Mali i dodao da će novi sistem dati bolje alate za borbu protiv sive ekonomije.

    Budžetom za sledeću godinu koji bi pred Vladom Srbije trebalo da se nađe u sredu, planirano je da prihodna strana iznosi 1.516,8 milijardi dinara, da rashodi budu 1.717 milijardi, a ministar finansija Siniša Mali kaže da je budžet razvojni i projektovan na planiranom rastu BDP-a od 4,5 odsto u sledećoj godini.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija