• Maline u radnji sedam puta skuplje nego u otkupu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dok traje rat između malinara i hladnjačara, zbog niske otkupne cene maline, u supermarketima kilogram tog voća košta čak sedam puta više nego što trenutno dobijaju proizvođači.

     

    Pakovanje malina, od 125 grama, trgovci su, i to na popustu, pre nekoliko dana nudili za 100 dinara, dok je proizvođačka cena bila 120 dinara – ali po kilogramu.
     
    Proizvođači u Leskovcu tvrde da su čak prinuđeni da otkupljivačima maline prodaju po 100 i 80 dinara, umesto po 120 dinara koliko su koštale do pre tri dana. Dragan Miljković iz Bošnjaca, jedan od organizatora nedavnih protesta u Leskovcu, kaže da je „reč o osveti otkupljivača“.
     
    – Spustili su cenu, verovatno zato što smo digli glas, ali mi smo nemoćni – rekao je Miljković.
     
    Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, ističe da je pravo pitanje koliko je učesnika u lancu prodaje maline na kojoj kod nas najmanje zarađuju proizvođači.
     
    – Nemam komentar na tu cenu. Proizvođači treba da budu karika u lancu, a ne da svi gledaju kako od nas da kupe jeftino i prodaju što skuplje. Za mesec dana hoće da ostvare nenormalno veliku zaradu i to na štetu malinara koji rade cele godine. Ne znam koliko je onih koji su u lancu i koji bi da zarade. Oko 75 odsto proizvođača u Srbiji malinu predaju direktno hladnjačarima. Očigledno da postoji mnogo posrednika dok voće stigne do trgovaca – ističe Radović za Politiku. Kaže da je ove godine, zbog pada ponude, i drugo voće u Srbiji skuplje, ali da je tolika nadogradnja cena neobjašnjiva.
     
    Asocijacija okuplja 54 lokalna domaća udruženja i na stotine malih i velikih proizvođača koji glavni problem vide u samovolji hladnjačara koji dogovaraju cenu voća mimo tržišne logike. Sa druge strane, vlasnik hladnjače „Master fruts“, Rade Cvetić demantuje da je bilo kartelskog udruživanja hladnjačara.
     
    – To nema nikakve logike jer cenu određuje tržište. Ne možete se dogovoriti jer ima 560 hladnjačara u Srbiji, a ovde ne može da se dogovori troje ljudi a ne svi oni – rekao je Cvetić i dodao da su u sadašnjoj situaciji u problemu i proizvođači i hladnjačari. 
    Autor: Politika, Beta

    Dok traje rat između malinara i hladnjačara, zbog niske otkupne cene maline, u supermarketima kilogram tog voća košta čak sedam puta više nego što trenutno dobijaju proizvođači.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]