Marko Đurić printscreen
Srbija

Marko Đurić imenovan za ambasadora Srbije u SAD (VIDEO)

Izvor: 
B92/021 Čet, 08/10/2020 - 19:05


Na današnjoj sednici Vlade Srbije Marko Đurić imenovan je za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Kako prenosi B92, na istoj sednici Đurić je razrešen funkcije direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, na kojoj je bio od maja 2014. godine.
 
Kako se navodi u obrazloženju, tokom trajanja mandata uspešno je realizovao političku, diplomatsku i protokolarnu pripremu susreta predsednika Republike sa 49 šefova država i vlada. U tesnoj saradnji sa predsednikom i ministrom spoljnih poslova tokom tri godine učestvovao je u sprovođenju i kreiranju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne spoljnopolitičke agende Srbije.
 
U njegovoj radnoj biografiji iz tog perioda stoje svakodnevni susreti, komunikacija i saradnja na rešavanju bilateralnih i multilateralnih pitanja sa diplomatskim predstavnicima svih država i međunarodnih organizacija akreditovanih u Beogradu. Đurić je održavao svakodnevne lične kontakte i saradnju sa savetnicima i najbližim saradnicima šefova država i vlada širom sveta u pitanjima od značaja za srpsku stranu. Između ostalog, učestvovao je u predstavljanju Republike Srbije na više zasedanja Generalne skupštine UN, Sednicama Saveta bezbednosti UN, Afričke unije, koordinaciji srpskog predsedavanja Procesom za saradnju u Jugoistočnoj Evropi, Brdo-Brioni procesa, otvaranja pregovora između Srbije i EU i većeg broja drugih regionalnih organizacija i inicijativa.
 
Takođe, bio je i šef pregovaračkog tima Srbije za poglavlje 35 u procesu pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj Uniji.
 
Kako se dalje navodi, što se tiče aktivnosti u pregovorima i dijalogu u vezi sa Kosovom i Metohijom, Marko Đurić je na ovim poslovima intenzivno u prethodnih osam godina. Kao šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini predvodio je delegacije Srbije na ukupno 221 rundi briselskih pregovora, uz učešće EU i drugih aktera. U svim tim susretima bio je aktivni učesnik i odgovoran za političku i tehničku pripremu gotovo svih sastanaka i pregovora vezanih za ovu temu na visokom nivou.
 
Pre formalnog preuzimanja funkcije direktora Kancelarije za KiM, 2014. godine, Đurić je bio Šef odbora za sprovođenje Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, deo tima Predsednika i Vlade Srbije. Zanimljivo je da je Đurić autor pojma i koncepta Zajednice srpskih opština koji je postao sastavni deo Briselskog sporazuma.
 
Među ostalim aktivnostima tridesetsedmogodišnjeg Marka Đurića treba istaći da je diplomirani pravnik, a od 2011. saradnik na Institutu za političke studije u Beogradu. 
 
Narodni poslanik u Skupštini Srbije bio je od juna do oktobra 2020. godine. Govori engleski i hebrejski, a služi se francuskim i ruskim.
Međutim, ne pamti javnost Đurića samo po njegovom diplomatskom radu, već i po tome s kolikim žarom je pružao podršku predsedniku republike Aleksandru Vučiću, ali i po nekim komičnim situacijama. Tako je pre koju godinu snimljen u jutarnjem programu Radio-televizije Srbije kako "spontano" trči, iako pada sneg. Đurić je sa trčanjem krenuo tek pošto mu je novinarka mahnula.
Nekad je Đurić uspevao da zasmeje i sam sebe. Gostujući u jednoj emisiji Đurić je rekao kako će se "ove godine u Kosovskoj Mitrovici roditi 100 beba više nego prošle godine". Kada ga je novinar kroz smeh pitao kako on to zna, Đurić je hladnokrvno odgovorio: "Bio sam tamo". Nakon toga su obojica prasnula u smeh. Neki se sećaju oktobra pre 2017. godine, kada je Srpska lista, isturena frakcija Srpske napredne stranke na Kosovu i Metohiji, izborila ulazak u kosovski parlament. Tada je Đurić pričao preko telefona sa Aleksandrom Vučićem, preko spikerfona, da bi u jednom trenutku počeo da skandira: "Aco Srbine, Aco Srbine..." Đurić je uvek spreman na akciju. Pokazao je to i prošle godine tokom govora predsednika Srbije, kada je pokušavao da aplauz "tempira" na pravi trenutak. Poslednji u nizu Đurićevih reakcija koje su izazvale pažnju javnosti, jeste iz juna ove godine, kada je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić pričao o izbornim rezultatima. Đurić je od uzbuđenja počeo da se hvata za glavu.


MarketingNajnovije vesti