• Mediji: Nova mera Kriznog štaba – ukida se karantin za neke grupe

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kućni karantin ne važi ukoliko je prošlo više od dve nedelje od primanja druge doze vakcine ili manje od tri meseca od kako ste bili zaraženi, pišu mediji.

    To je odlučeno na sednici Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 održanoj 5. marta jer se smatra da se dve nedelje posle kompletne vakcinacije stvara imunitet na koronu, kao i da nakon preležanog kovida 19 antitela traju bar tri meseca kod svakoga od nas.

    Kod osoba koje su vakcinisane sa dve doze vakcine protiv kovid 19, pri čemu je od davanja druge doze prošlo više od dve nedelje, nije potrebno određivati meru karantina u kućnim uslovima, ukoliko su identifikovane kao bliski kontakt kovid 19 potvrđenog slučaja – zaključak je sa 69. sednice Kriznog štaba od 5. marta 2021, koji je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ prosledio svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

    Istovremeno Krizni štab je doneo zaključak o kome ovaj karantin ne važi ni za one koji su nedavno preležali koronu.

    „Osobama koje su imale potvrđenu infekciju, a koje su identifikovane kao bliski kontakti kovid 19 potvrđenog slučaja, ne određuje se mera karantina u kućnim uslovima ili ponovno testiranje u periodu od tri mesca nakon preležane kovid 19 infekcije (laboratorijsko utvrđivanje pozitivnosti), odnosno od dana kada im je istekla mera izolacije na osnovu mišljenja nadležnog lekara“, piše u zaključku Kriznog štaba, u kome se i dodaje:

    „Ponovno testiranje na SARS-CoV-2 virus u periodu do tri meseca nakon preležane infekcije potrebno je ukoliko osoba ponovo razvije simptome bolesti, a da pri tome ne postoji drugi uzrok kojim se može objasniti pojava simptoma“.

     

    Kućni karantin ne važi ukoliko je prošlo više od dve nedelje od primanja druge doze vakcine ili manje od tri meseca od kako ste bili zaraženi, pišu mediji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija