• Međunarodni voz Connecting Europe Express stigao u Beograd

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Međunarodni voz „Connecting Europe Express“, koji je pokrenula Evropska unija u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021. i koji će za nešto duže od mesec dana proći kroz 26 država na starom kontinentu, stigao je u železničku stanicu Beograd Centar.

    „Connecting Europe Express“ u Beograd je stigao iz Hrvatske preko Šida, a ovim vozom u Srbiju su stigli predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici medija, saopšteno je iz JP Infrastrukture železnice Srbije.

    Na železničkoj stanici Beograd Centar evropske zvaničnike dočekali su predstavnici Infrastrukture železnice Srbije, na čelu sa izvršnim direktorom Milutinom Miloševićem, direktor Transportne zajednice Matej Zakonjsek sa saradnicima, kao i predstavnici železničke kompanije „Srbija Voz“.

    Oni su gostima dobrodošlicu poželeli tradicionalno, uz pogaču i so, trubače i folklorni ples železničkog kulturno-umetničkog društva „Branko Cvetković“.

    U sastavu ovog voza je i vagon u kojem je priređena izložba o najznačajnijim projektima i komparativnim prednostima železnice u Evrope, koju su zajednički obišli predstavnici Evropske komisije i Infrastrukture železnice Srbije.

    Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, sa gostima iz Evropske komisije obići će danas u železničkoj stanici Beograd Centar međunarodni voz „Connecting Europe Express“.

    Sa dolaskom ovog voza, koji saobraća Evropom i Zapadnim Balkanom kao njegovim sastavnim delom, poklapa se i održavanje Železničkog samita koji se danas održava u Beogradu, pod nazivom „Western Balkans Rail Summit 2021“.

    Organizatori ovog samita su Transportna zajednica, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, a domaćin je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

    Međunarodni voz će danas nastaviti putovanje iz Beograda preko Preševa i Tabanovaca ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

    „Connecting Europe Express“ krenuo je iz Lisabona 2. septembra, a krajnja stanica 7. oktobra je Pariz.

    Ovaj projekat realizuje Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER).

    Na putovanju dugom oko 20.000 kilometara, ovaj voz će obići preko 100 evropskih gradova.

    Tokom putovanja, „Connecting Europe Expres s” prolazi kroz Španiju, južnu Francusku, Italiju, a zatim nastavlja put kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku.

    Iz Hrvatske je stigao u Srbiju, a zatim nastavlja putovanje kroz Severnu Makedoniju i Grčku.

    Dalje će preko Karpata nastaviti ka severoistoku Evrope, baltičkim zemljama i Skandinaviji, a zatim ponovo ka jugu preko Nemačke, Češke Republike, Slovenije i zemalja Beneluksa, da bi putovanje završio u Parizu.

    Tokom 36-dnevnog putovanja evropskim prugama održavaju se brojne manifestacije duž trase ovog voza, kako bi se ukazalo na sve prednosti železničkog transporta, sa ciljem promocije železničkog saobraćaja kao jedinog održivog vida transporta i predstavljanja železničkih usluga većem broju građana i najširoj javnosti.

    Na taj način prikazuju se snaga i potencijal železnice za povezivanje evropskih zemalja, zatim komparativne prednosti ovog saobraćajnog sistema, posebno kada je reč o ekologiji i zaštiti životne sredine, kao i značaj izgradnje i razvoja železničke infrastrukture, navodi se u saopštenju Infrastruktura železnice Srbije.

    EIB će podržati razvoj železnice zapadnog Balkana

    Železnički samit zemalja zapadnog Balkana koji danas u Beogradu organizuje Evropska komisija sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Sekretarijatom za saobraćaj, veoma je važan događaj, jer je u njegovom fokusu modernizacija železničke infrastrukture u regionu zapadnog Balkana, izjavila je danas potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan Ljiljana Pavlova.

    „Drago nam je najpre što na skup dolaze ministri saobraćaja iz regiona, jer je veoma važno da oni budu čvrsto uključeni u taj proces. Ministri će potpisati izjave o spremnosti da razvijaju železnički transport kao cilj od najvišeg prioriteta“, rekla je Pavlova u intervjuu za Tanjug.

    Dodala je da će tokom samita biti potpisan memorandum između direktora železničkih kompanija u kome će biti izražena njihova spremnost da sarađuju na unifikaciji standarda u toj oblasti, razvoju infrastrukture i razvijanju regionalnog tržišta železničkog transporta.

    Pavlova očekuje da bi jedan od rezultata ovog memoranduma mogao biti zajednički regionalni razvojni plan različitih operatora u železničkom saobraćaju, kako bi se postigla sinergija za sprovođenje pojedinih razvojnih projekata.

    „Takođe, čitav događaj i diskusije će ići u pravcu razmatranja konkretnih projekata, poput pruge Niš-Dimitrovgrad, pruga Bar-Brodarevo u Crnoj Gori, železničkog Koridora 8 u Severnoj Makedoniji i Albaniji i još nekih poslova u regionu, poput koridora 5 u BiH, evropskog železničkog pravca 10 na Kosovu. To su sve važni delovi različitih strateških infrastrukturnih investicija koje mi sufinansiramo u regionu“, navela je potpredsednica EIB-a.

    Govoreći o projektu brze pruge Beograd-Niš, Pavlova je u razgovoru za Tanjug naglasila da je EIB dosad podržala modernizaciju saobraćajne infrastrukture u Srbiji sa više od 2,3 milijarde evra.

    „Dobili smo molbu Vlade Srbije da pomognemo i sufinansiramo brzu prugu od Beograda do Niša. Zadovoljni smo što smo dobili tu aplikaciju i što smo počeli procenu projekta. Očekujemo razgovore s Vladom o tom projektu i naravno očekujemo konačnu odluku Vlade koja treba da odredi različite tehničke parametre, kao što je brzina na budućoj pruzi“, dodaje Pavlova.

    Navela je da bi odluka Vlade Srbije mogla da bude doneta u oktobru ili novembru.

    „Tada ćemo moći da počnemo procenu ulaska u sufinansiranje projekta, koji bi po trenutnim procenama trebalo da košta 1,8 milijardi evra i ukoliko bi to bila konačna cifra, mogli bismo da učestvujemo sa polovinom sredstava u finansiranju projekta“, rekla je Pavlova.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Međunarodni voz „Connecting Europe Express“, koji je pokrenula Evropska unija u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021. i koji će za nešto duže od mesec dana proći kroz 26 država na starom kontinentu, stigao je u železničku stanicu Beograd Centar. „Connecting Europe Express“ u Beograd je stigao iz Hrvatske preko Šida, a ovim vozom u Srbiju su stigli predstavnici Evropske komisije, kao i predstavnici medija, saopšteno je iz JP Infrastrukture železnice Srbije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija