• Menja se zdravstvo Srbije: Spajaju se ustanove, izabrani lekari idu na teren, porođaji samo u bolnicama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zdravstveni sistem pretrpeće velike promene u narednim godinama – „Masterplan“ na kojem radi Ministarstvo zdravlja predviđa spajanje i reorganizaciju ustanova, mogućnost „razmene“ lekara i opreme, podelu ustanova na regione, a izabrani lekari ići će na teren u posetu najstarijim pacijentima.

    Promene se očekuju i u vojvođanskom sistemu, gde će biti reorganizacija domova zdravlja i apoteka.
     
    Šta je Masterplan?
     
    Dokument koji se pojavio u javnosti je novi Plan optimizacije mreže ustanova zdravstvene zaštite iliti Masterplan zdravstva. Kako poručuju u Ministarstvu zdravlja, cilj ovih izmena je da se „poboljša kvalitet, pristupačnost i efikasnost zdravstvene zaštite, uz značajne uštede i povećanje ekonomske efikasnosti nacionalnog zdravstvenog budžeta, po uzoru na najbolje međunarodne prakse i uz uvažavanje situacije na terenu u Srbiji“.
     
    „Imajući u vidu globalne promene u načinu života ljudi, pre svega ubrzano starenje stanovništva i produžetak očekivanog trajanja života, ključni izazovi razvoja ogledaju se u potrebi prilagođavanja načina pružanja zdravstvene zaštite, jer će sve veći broj starijih ljudi sa više hroničnih bolesti zahtevati drugačija lečenja i drugačiji način pružanja zdravstvenih usluga. Kako bi se poboljšali ishodi lečenja, potrebna je bolja koordinacija zdravstvene zaštite i racionalnija upotreba resursa i unapređenje sistema finansiranja. S tim u vezi, kao posebni ciljevi Masterplana utvrđeni su približavanje mesta pružanja usluge pacijentu na nivou primarne zdravstvene zaštite, povećanje efikasnosti zdravstvenih ustanova, i poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga, uz održivost zdravstvenog sistema“, poruka je ministarstva.
     
    Oni tvrde da je izradi predloga Masterplana prethodilo istraživanje stavova pacijenata, zaposlenih, medija, akademske javnosti, nevladinog sektora, privrede i drugih činilaca, a sada su u toku javne konsultacije pre konačnog usvajanja dokumenta u Ministarstvu zdravlja.
     
    Prema Masterplanu, planiranje se u zdravstvu više neće raditi prema kapacitetu ustanove, već prema broju stanovnika, njihovim potrebama i mogućnosti ustanove da pruži uslugu. Promene će se realizovati u fazama – u prvoj fazi u prve tri godine, u drugoj fazi od četvrte godine i u naredne tri godine, i potom dugoročno, najkasnije do 15 godina. 
     
    Nacrtom je predviđeno da zdravstveni sistem u budućnosti bude podeljen na šest regiona – Vojvodina, Beogradski region, Zapadna Srbija, Šumadija i centralna Srbija, Istočna Srbija i Južna Srbija. Središte svakog regiona je po jedna centralna bolnica, za koju se planira da poseduje najbolju opremu i kadar i koja će raditi najsloženije procedure. Svaki region imaće regionalne apoteke, hitnu pomoć i druge ustanove.
     
    Osnova sistema trebalo bi da budu domovi zdravlja, a bolnice sekundarnog i tercijarnog nivoa biće podeljene u četiri kategorije:
     
    • Lokalna ili opšta bolnica: Imaće interniste, ginekologiju i akušerstvo, pedijatriju, hirurgiju i prateće službe (radiologija, anesteziologija)
    • Okružna bolnica: Imaće sve kao i lokalna bolnica + još 15 usluga (urologija, neurologija, infektologija…)
    • Regionalna bolnica: Imaće sve usluge okružne bolnice + najmanje 70 odsto usluga tercijarnog nivoa zaštite
    • Centralna republička bolnica: To su Klinički centar Srbije, Klinički centar Vojvodine i Vojno-medicinska akademija. One će biti najopremljenije i najkompleksnije po pitanju usluga.
    Masterplan predviđa spajanje ustanova radi razmene lekara i opreme – na primer, sve dečje bolnice su bliske po radu i mogu da razmenjuju kadar i opremu. Pojedine ustanove biće dugoročno spojene u celinu, s tim da neće biti otpuštanja zaposlenih, tvrde nadležni.
     
    Ceo tekst pročitajte na sajtu 021.rs.
     

     

    Zdravstveni sistem pretrpeće velike promene u narednim godinama – „Masterplan“ na kojem radi Ministarstvo zdravlja predviđa spajanje i reorganizaciju ustanova, mogućnost „razmene“ lekara i opreme, podelu ustanova na regione, a izabrani lekari ići će na teren u posetu najstarijim pacijentima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]