• Mini pivare, novi bum u Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Proizvodnja kraft piva u mini pivarama u Srbiji je kao kap u moru u odnosu na komercijalne pivare i količine koje one izbacuju, ali se ova mlada grana privrede ne predaje pred velikim igračima. Iz godine u godinu raste broj zanatskih pivara i povećavaju se količine ovog pića, koji nastaje u malim radionicama.

    Proizvođači kažu da akcenat nije na količini, već na kvalitetu i posebnoj aromi, po čemu se naročito razlikuju od giganata u ovoj industriji. Sa oko 200 radnika uposlenih u ovom sektoru, proizvode tek 0,5 odsto ukupne količine pića godišnje. Među razlozima zašto se zanatsko pivo malo proizvodi je i slabo gajenje hmelja u Srbiji, pa sirovine uglavnom stižu iz Argentine, sa Novog Zelanda, iz Slovenije i Nemačke, prenosi Euronews Srbija.

    Zajednička priča za većinu proizvođača je da su pre ulaska u biznis bili konzumenti i ljubitelji piva. Mnogi su u ovaj posao ušli da bi napravili piće po svom ukusu i meri. Trenutno je registrovano 55 malih pivara u Srbiji, a u Privrednoj komori Srbije kažu da su tri osnovane tokom prošle godine.

    Izvoze u 20 zemalja

    Za ovaj sektor, kako navodi PKS, prošla godina bila je neizvesna i teška, zbog pandemije i zatvaranja ugostiteljskih objekata.

    „Na teritoriji Beograda ima najviše zanatskih pivara, dok je trećina proizvođača u Vojvodini, a u Beogradu i Novom Sadu je i najveća potražnja za ovim pićem. Zanatski proizvođači ne proizvode velike količine, ali asortimanom piva proširuju ponudu na tržištu. Godišnja proizvodnja pre pandemije je bila oko 70.000 hektolitara, što je samo deo godišnjeg instalisanog kapaciteta. Danas je to drastično manje zbog pandemije“, objašnjava Stefan Nikolić, iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

    Nikolić napominje da je ograničenje rada ugostitelјskih objekata, koji su primarni kanal prodaje zanatskih pivara, kao i zabrana organizovanja muzičkih i drugih dešavanja, naročito tokom leta 2020. godine koje je period zenita potrošnje piva uticali na pad proizvodnje i prodaje. Ograničenje radnog vremena i broja dozvoljenih mušterija, kao i promene navika potrošača koji su u početku pandemije kupovali pretežno neophodne životne namirnice uticalo je na to da dođe do pada potrošnje zanatskih piva.

    „Plasman kraft pivara je ograničen na ugostitelјske objekte, pabove, specijalizovane prodavnice piva i mali broj proizvođača je prisutan u marketima. Zbog ograničenog tržišta zanatske pivare su okrenute u najvećem broju ka izvozu. Domaća kraft piva se izvoze u 20 zemalja, zastupljena su u regionu, na tržištu EU, Rusiji, Brazilu. Takođe je primetan i jedan broj malih pivara koje su okrenute isklјučivo lokalnoj teritoriji“, navodi Nikolić.

    On navodi da ove godine nema državnih podsticaja za pivare i dodaje da ih ima jedino Valda Vojvodine. 

    „Akciza na pivo u ovoj godini iznosi 26,44 dinara po litru, kao i prošle godine. U cilju očuvanja ovog sektora predlog je da iznos akcize na pivo zadrži i tokom ove i sledeće godine, čime bi se delimično ublažile nepovoljne ekonomske posledice u ugostiteljskoj delatnosti, ističe Nikolić.

     

    Proizvodnja kraft piva u mini pivarama u Srbiji je kao kap u moru u odnosu na komercijalne pivare i količine koje one izbacuju, ali se ova mlada grana privrede ne predaje pred velikim igračima. Iz godine u godinu raste broj zanatskih pivara i povećavaju se količine ovog pića, koji nastaje u malim radionicama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]