• MINISTAR ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE: Prošlo vreme zagađivača, biće kažnjavanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da životna sredina nema cenu i da je prošlo vreme u kome su se zagadjivači tolerisali. 

    Postoji poseban program kako će inspekcija nastupati u toj prilici, rekao je ministar za RTS i dodao da to neće biti samo prinuda i strogo primenjivanje svih sankcija mogućih po zakonima, već će se puno okrenuti i obrazovanju svih subjekata koji će biti kontrolisani.

    Najavio je i da će do kraja godine jedna delegacija iz SAD doći u Srbiju kada će se razgovarati o konkretnim projektima za ulaganje.

    Trivan je, za RTS rekao da su tokom njegove nedavne posete SAD već započeti razgovori sa zainteresovanim kompanijama na temu investiranja u zaštitu voda, prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja otpadom, remedijacije zemljišta.

    Najpre će, kaže, zainteresovani investitori iz SAD do kraja godine doći u Beograd, odnosno Srbiju, biće gosti nekoliko dana i onda će biti prilike da se konkretno priča o tome.

    – Pokazaćemo im zakonski milje u kom mogu da deluju, upoznati sa firmama i lokalnim samoupravama. Formiranje ministarstva već počinje da daje rezultate, napominje Trivan.

    Trivan objašnjava da Srbija u narednih 10 godina mora da uloži oko 15 milijardi evra u zaštitu životne sredine kroz različite projekte, te da je naša zemlja u razvoju, a svakako je otvorena za investicije.

    – Pri svemu ovome kada su ove investicije u pitanju garant realizacije ovih poslova zapravo će biti država. Sigurnost ulaganja praktično je stoprocentna imajući u vidu da Srbija pruža na drugoj strani u trgovačkoj ekonomskom smislu gotovo najbolje uslove, ili najbolje u regionu, bez ikakve dileme, rekao je Trivan.

    – Investitorima ce se to isplatiti, a mi ćemo voditi računa o kvalitetu tehnologija. Najbolja svetska tehnologija će nam biti dostupna, istakao je ministar.

    Ministar napominje da novac nije presudan za zaštitu životne sredine.

    – Danas je mnogo lakše raditi oblasti zaštite životne sredine, ljudi to bolje razumeju. U svakom vrtiću se priča o životnoj sredini bez ikakvog nametanja, naveo je Trivan.

    Pored obrazovanja i kažnjavanja, Trivan smatra da veliki uticaj na zaštitu životne sredine imaju i država, nevladin sektor, građani i mediji koji sve to snažno podržavaju.

    Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da životna sredina nema cenu i da je prošlo vreme u kome su se zagadjivači tolerisali. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]