• Ministarstvo: Pored bivšeg direktora EPS-a krivična prijava protiv još četiri osobe

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivičnu prijavu protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića, kao i protiv još četiri osobe, rečeno je u tom ministarstvu.
     
    Krivične prijave podnete su i protiv direktora organizacione celine Površinski kopovi Baroševac u Ogranku RB „Кolubara“ Srđana Alimpijevića i još tri osobe iz Ogranka RB „Кolubara“.
     
    Krivična prijava protiv Grčića podneta je 20. decembra prošle godine Tužilaštvu za organizovani kriminal, u vreme dok je on bio na čelu EPS-a.
    Prijava je podneta, kako je navedeno, zbog osnovane sumnje da je, od 19. oktobra do 12. decembra 2021, faktički vršeći ovu funkciju počev od 15. marta 2017. godine pa nadalje, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja, kao i kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavesno postupao u vršenju službe.
     
    U prijavi je navedeno da je Grčić bio dužan i mogao biti svestan da usled toga može nastupiti teža imovniska šteta i na taj način je ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Srbije i naneo štetu veću od 500 miliona evra, čime je za ovoj iznos doveo u opasnost i republički budžet.
     
    U prijavi je navedeno da se lažnim prikazivanjem predsedniku Srbije, Vladi, potpredsednici Vlade Zoranu Mihajlović i Ministarstvu rudarstva i energetike, izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta, tvrdeći da su svi proizvodni kapaciteti, osim kapaciteta u remontu – TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu, kao i da su obezbeđene potrebne količine uglja zadovoljavajućeg kvaliteta, te da će proizvodnja električne energije biti dovoljna za potrebe građđana i privrede na teritoriji Srbije, da je Srbija energetski bezbedna.
     
    Ukazano je da je netačno izveštavanje o stanju u EPS-u imalo za posledicu iznuđenu kupovinu – uvoz električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama (pre svega mazuta) radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije.
     
    U prijavi je navedeno i da na sastancima Radne grupe za sigurnosno snabdevanje energijom i energentima Grčić „nije izneo pravo stanje stvari, nije upoznao članove radne grupe sa problemima i nije pokušao da spreči zajedničkim delovanjem svih članova Radne grupe, ali i Vlade, nastanak ugrožavanja energetske bezbednosti Srbije, već je naprotiv prikazivao pozitivne projekcije u stanju energenata potrebnih za proizvodnju električne energije i tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu“.
     
    Takođe, navodi se i da „nije preduzeo sve potrebne službene radnje u cilju sprečavanja nastanka ove štete i u cilju pravilnog i u svemu sa propisima i pravilima struke usaglašenog urednog snabdevanja energentom, čime bi se izbegla kako materijalna šteta po firmu kojom rukovodi, tako i materijalna i nematerijalna šteta po kupce električne energije, čime je ugrožena energetska i državna bezbednost izazvanjem opasnosti u vidu mogućeg zastoja rada u proizvodnji električne energije i nastala šteta veća od 500 miliona evra na teret JP EPS, a što će se sigurno odražiti i na budžet Srbije“.
     
    Protiv Srđana Alimpijevića i još trojice zaposlenih u „Kolubari“ krivična prijava je podneta 17. januara ove godine Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.
     
     

    Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivičnu prijavu protiv bivšeg vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića, kao i protiv još četiri osobe, rečeno je u tom ministarstvu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]