• Mirović uzvraća udarac: Nezakonita odluka Skupštine Vojvodine o KCV

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Pokrajinski premijer Igor Mirović saopštio je da je Skupština Vojvodine usvojila nezakonitu i nestatutarnu odluku na sednici 30. novembra, kojom je na sebe preuzela ingerencije nad KCV, piše 021.rs.

     

    Mirović je najavio i da će zatražiti da se nadležnost vrati Vladi Vojvodine, a u saopštenju potvrđuje da su postojale nezakonitosti u radu Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine.

     
    Saopštenje Mirovića stiže nakon što je u petak demantovao da je podneo ostavku zbog sukoba dve struje Srpske napredne stranke radi sticanja kontrole na Kliničkim centrom Vojvodine. 
     
    Sukob je kulminirao nakon spora u vezi sa smenom Vesne Turkulov sa mesta upravnice Klinike za infektivne bolesti nakon otkrivanja navodnog „tajnog“ kovid odeljenja, a potom i ostavkom direktorke KCV-a Edite Stokić. Nijedna od ovih smena još uvek nije zvanično potvrđena.
     
    U današnjem saopštenju koje je objavljeno na sajtu Pokrajinske vlade, Mirović navodi da je odlukom da Skupština od Vlade preuzme nadležnost nad Kliničkim centrom Vojvodine prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Statut Autonomne Pokrajine Vojvodine. 
     
    „Time je uneta konfuzija u organizaciju dela zdravstvenog sistema i to u najvažnijoj ustanovi – Kliničkom centru. Odluka je doneta sa neskrivenim ciljem da se izvrši pritisak na upravu UKCV da sakrije nezakonitosti uočene u radu Klinike za infektivne bolesti, koja je primala kovid pacijente i nakon otvaranja nove bolnice na Mišeluku, iako to nije smela prema zdravstvenim propisima i uputstvima. Posledica toga je, na osnovu stručnog nadzora, jedan broj novoobolelih pacijenata koji su bili u kontaktu sa lečenima mimo uputstava, a da to nisu znali, niti je znao deo zaposlenih jer nije bila označena tzv. crvena zona i nisu primenjivana druga epidemiološka pravila. Nakon opravdane i stručne reakcije uprave Univerzitskog kliničkog centra prema odgovornima, nastupila je politizovana reakcija Skupštine AP Vojvodine, odnosno pokrajinskih poslanika od kojih velika većina nije istinito informisana o čemu se zaista radi“, naveo je Mitović.
     
    On dodaje da će zatražiti povlačenje nezakonite i nestatutarne odluke jer je to jedini način, kako kaže, „da ovlašćeni organ – Pokrajinska vlada, odnosno Sekretarijat za zdravstvo – nastave, kao i decenijama unazad, da koordiniraju poslove zdravstvene zaštite u najreferentnijoj ustanovi u Vojvodini i jednoj od najreferentnijih u Srbiji“.
     
    Pokrajinski premijer kaže i da je posebno zapanjujuće što je ovaj, strogo zdravstveno-stručni problem, iskorišćen za širenje neistina, obmanjivanje najvišeg državnog rukovodstva i političku kampanju većeg broja aktera u političkom životu, zbog čega su spremni da stručnoj i najširoj javnosti stave na uvid sva dokumenta koja pokazuju zabrinjavajuće postupanje odgovornih i jasne nalaze nadležnih u vezi sa ovim slučajem.
    Problemi u Kliničkom centru Vojvodine traju već izvesno vreme. Portal 021.rs pokušava već više od dve nedelje da dobije zvanične odgovore u vezi sa navodnim smenama u Kliničkom centru, ali na pitanja ne odgovaraju ni u KCV, ni u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo. 
     
    Odgovore na pitanja o smeni odbile su da daju i direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić, kao i upravnica Klinike za infektivne bolesti Vesna Turkulov. Prema nezvaničnim informacija, i Stokić i Turkulov su smenjene sa svojih pozicija. 
     
    Problemi u KCV su navodno doveli do kulminacije unutrašnjeg sukoba u Srpskoj naprednoj stranci, odnosno u dve vojvođanske struje – jedne koja je bliža Igoru Miroviću i druge koja je bliska Milošu Vučeviću. Turkulov je, prema nezvaničnim informacijama, bliska Milošu Vučeviću, pa je njegova naprednjačka struja u veoma kratkom vremenu organizovala izmenu odluke kojom se nadležnost nad biranjem rukovodstva Kliničkog centra Vojvodine prebacuje sa Vlade na Skupštinu Vojvodine. 
     

    Pokrajinski premijer Igor Mirović saopštio je da je Skupština Vojvodine usvojila nezakonitu i nestatutarnu odluku na sednici 30. novembra, kojom je na sebe preuzela ingerencije nad KCV.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]