Foto: pixabay
Srbija

Mladi probaju alkohol već u osnovnoj školi

Izvor: 
Kurir Pet, 24/11/2017 - 16:48

Polovina učenika nižih razreda probala je alkohol, a 12 odsto njih konzumiralo marihuanu sa 15 godina, pokazuje nacionalno istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

 

Kako piše Kurir, svakodnevno puši više od polovine učenika, svaki drugi učenik je već u osnovnoj školi probao alkohol. Prvi seks najčešće imaju sa 15 godina, a čak 17 odsto đaka bilo je žrtva vršnjačkog nasilja.
 
Ovo ispitivanje, koje je sprovedeno u 86 škola u Srbiji i u kome je anonimno učestvovalo 3.267 đaka, pokazalo je da je polovina učenika petog razreda probala alkohol, dok je 12 odsto njih konzumiralo marihuanu već u prvom razredu srednje škole.
 
"Žrtva nasilja jednom ili više puta u poslednjih nekoliko meseci bilo je 17 odsto učenika ili učenica. Takođe, svaki deseti učenik je naveo da je bio izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja, a 12 odsto da su na internetu deljenje njihove nepodobne fotografije", navela je glavna istraživačica za Srbiju iz Instituta "Batut" doktorka Jelena Gudelj Rakić.
 
Kako se može pročitati u istraživanju, 15 odsto đaka je u poslednjih nekoliko meseci najmanje jednom učestvovalo u zlostavljanju drugog učenika.
 
Polovina đaka i dalje najviše komunicira putem SMS poruka, većina ima veliko poverenje u svoje roditelje, prijatelje i školu, a 70 odsto njih zadovoljno je svojim zdravljem i životom i načinom na koji ih drugi prihvataju. Dečaci se više bave fizičkom aktivnošću od devojčica, a svaki drugi đak svakodnevno jede slatkiše.
 
Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika prvog razreda srednje škole, oko tri četvrtine njih (75,6%) nije imalo seksualni odnos, a 22,9 osto jeste. Učenici prvog razreda srednje škole koji su naveli da su seksualno aktivni najčešće su imali prvi odnos sa 15 godina.


Marketing

Najnovije vesti