• Mladi probaju alkohol već u osnovnoj školi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Polovina učenika nižih razreda probala je alkohol, a 12 odsto njih konzumiralo marihuanu sa 15 godina, pokazuje nacionalno istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

     

    Kako piše Kurir, svakodnevno puši više od polovine učenika, svaki drugi učenik je već u osnovnoj školi probao alkohol. Prvi seks najčešće imaju sa 15 godina, a čak 17 odsto đaka bilo je žrtva vršnjačkog nasilja.
     
    Ovo ispitivanje, koje je sprovedeno u 86 škola u Srbiji i u kome je anonimno učestvovalo 3.267 đaka, pokazalo je da je polovina učenika petog razreda probala alkohol, dok je 12 odsto njih konzumiralo marihuanu već u prvom razredu srednje škole.
     
    „Žrtva nasilja jednom ili više puta u poslednjih nekoliko meseci bilo je 17 odsto učenika ili učenica. Takođe, svaki deseti učenik je naveo da je bio izložen nekoj vrsti digitalnog nasilja, a 12 odsto da su na internetu deljenje njihove nepodobne fotografije“, navela je glavna istraživačica za Srbiju iz Instituta „Batut“ doktorka Jelena Gudelj Rakić.
     
    Kako se može pročitati u istraživanju, 15 odsto đaka je u poslednjih nekoliko meseci najmanje jednom učestvovalo u zlostavljanju drugog učenika.
     
    Polovina đaka i dalje najviše komunicira putem SMS poruka, većina ima veliko poverenje u svoje roditelje, prijatelje i školu, a 70 odsto njih zadovoljno je svojim zdravljem i životom i načinom na koji ih drugi prihvataju. Dečaci se više bave fizičkom aktivnošću od devojčica, a svaki drugi đak svakodnevno jede slatkiše.
     
    Kada je reč o seksualnoj aktivnosti učenika prvog razreda srednje škole, oko tri četvrtine njih (75,6%) nije imalo seksualni odnos, a 22,9 osto jeste. Učenici prvog razreda srednje škole koji su naveli da su seksualno aktivni najčešće su imali prvi odnos sa 15 godina.

    Polovina učenika nižih razreda probala je alkohol, a 12 odsto njih konzumiralo marihuanu sa 15 godina, pokazuje nacionalno istraživanje o zdravstvenom ponašanju dece Instituta za javno zdravlje Srbije „Milan Jovanović Batut“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]