• Mladi u Srbiji od 15. januara mogu da se prijave za 100 evra, poklonjen novac ćemo svi vraćati

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Osim pomoći za zdravstvene radnike i penzionere, novačanu pomoć u iznosu od 100 evra dobiće i građani Srbije koji imaju između 16 i 29 godina. Prijave za pomoć počinju 15. januara i trajaće do kraja meseca. Mladi će nakon toga moći da očekuju da im novac legne na račun.

    Zakon koji će regulisati novu meru sledeće nedelje naći će se pred poslanicima u Skupštini Srbije. Nakon usvajanja, stupa na snagu dan po objavljivanju u Službenom glasniku. Taj datum će se uzeti kao kao presek koji određuje ko ima pravo na 100 evra. 

    U svakom slučaju, neki od mladih su u razgovoru za Euronews Srbija rekli da su već isplanirali gde će potrošiti dobijen novac i većina se odlučuje za putovanje, garderobu ili kupovinu knjiga.

    „Naravno da ću se prijaviti, to je logičan potez, novčana pmoć je dobrodošla, a te pare ću verovatno uložiti ili u neke udžbenike ili u sportsku opremu“, rekao je jedan od sagovornika Euronews Srbija.

    Drugi je pak rekao da bi nekuda otpovao, dok treći sagovornik smatra da je taj novac mogao drugačije da se rasporedi.

    „Pa prijaviću se jer spadam u tu starosnu grupu, ali moje je mišljenje da ako je već taj novac opredeljen da je mogao drugačije da se rasporedi“, rekao je.

    Gajić: Taj poklonjen novac ćemo mi vraćati

    Sa druge strane, ekonomista Mihailo Gajić kaže da su ovi troškovi države najvaljeni nakon usvajanja budžeta za narednu godinu, a on smatra da to pokazuje neozbiljan pristup našoj fiskalnoj politici. Međutim, mladima savetuje da se za pomoć svakao prijave.

    „Ja bih savetovao svima koji imaju mogućnost da se za ovu pomoć svakako prijave. Ukoliko im novac ne treba neka ga poklone nekome kome je potrebniji. Tu su svratišta za decu u Zvečanskoj ili neke druge humanitarne organizacije kojima bi ovo dobro došlo. Činjenica je da ćemo taj novac vraćati bio on potrošen ili ne“, kaže Gajić.

    Inače, ovih 100 evra bi, prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, trebalo da pokaže mladima da država misli i na njih.

    „Pripremili smo meru koja će se brzo realizovati, a reč je o podršci mladim licima. Želimo da im pokažemo našu pažnju, ne zato što time rešavamo neki problem, već da bi ti mladi u ovakvim teškim uslovima mogli da kažu da država obraća pažnju na njih“, rekao je tada Vučić.

    Međutim, nova finansijska pomoć ponovo je pokrenula pitanje da li se radi o opravdanom ekonomskom potezu ili predizbornoj odluci, i šta se zapravo ovim postiže.

    Gajić ocenjuje da ova pomoć mladima zapravo nije upućena njima, već indiretko njihovim roditeljima i starijim članovima njihove porodice.

    „Ne postoji neki veliki ekonomski ni socijalni razlog za ovakve isplate novca, već je konotacija pre svega politička. Mladi su manje zainteresovani za politčke igre i izbore i mnogo manje glasaju za partiju na vlasti u odnosu na prosek starije populacije. Zbog toga bih ja rekao da ovaj korak nije namenjen njima nego njihovim roditeljima i starijim člnaovima njihovih porodica. Cilj je upravo u tome da se njima pokaže da država brine o svima, pa i o najmlađim članovima našeg društva“, smatra Gajić.

    Do sada se za slične pomoći države prijavljivljivala većina građana, i mada deo mladih preispituje motive i opravdanost ovakve finansijke podrške, saglasni su oko jednog-svaka pomoć je dobrodošla.

     

    Osim pomoći za zdravstvene radnike i penzionere, novačanu pomoć u iznosu od 100 evra dobiće i građani Srbije koji imaju između 16 i 29 godina. Prijave za pomoć počinju 15. januara i trajaće do kraja meseca. Mladi će nakon toga moći da očekuju da im novac legne na račun.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija