• Moguć neophodan PCR test za ulazak u Srbiju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je da je moguće da će kao nova mera biti uveden obavezan PCR ili serološki test za ulazak u Srbiju.

    „Sutra je sednica kriznog štaba, verovatno ćemo procenjivati da li ćemo uvoditi neke mere da bismo se zaštitili. Moguće da ce to biti neophodan PCR ili serološki test za ulazak u Srbiju. Ja bih to tražio i za sve naše državljane“, rekao je Tiodorović za Kurir.

    Primera radi, navodi da građani Vranja, Bujanovca, Preševa svakodnevno prelaze u Makedoniju, koja „gori“.

    „Da su bili samo u našoj zemlji, ne bi imali kontakt sa zaraženima i ne bi širili zarazu. I Hrvatska ima ogromno povećanje, Bugarska ima strahovito povećanje, Crnogorci su stalno na visokom trećem mestu. Zato sam za to da niko bez negativnog PCR ili serološkog testa ne ulazi u Srbiju“, rekao je Tiodorović.

    On je dodao da porast broja zaraženih nije ništa što nije očekivano, jer mesec dana „gori“ oko nas, a u poslednjih 15 dana je, ocenjuje, strahovito u susednim zemljama.

    Prema njegovim rečima, ogromna većina građana poštuje mere, ali fokus treba da bude na manjini.

    „Oni koji organizuju žurke, spektakle, sa ogromnim brojem mladih ljudi ne smeju to više da rade. Mere moraju da se poštuju, a sve koji to ne čine treba zatvoriti“, rekao je Tiodorović.

    Dodao je da je lično protiv obaveznog nošenja maske na otvorenom za sada, pošto je Miholjsko leto i lepo vreme, ali da će se videti da li će se to uvoditi kada zahladni.

    Novi pik u novembru i decembru

    Tiodorović je rekao da pik epidemije korona virusa očekuje u novembru i decembru i upozorio da „svi moramo dobro da se pripremimo za ono što nas očekuje krajem godine“.

    „U Evropi epidemija bukti, imamo epidemiju koja je ponovo u talasu. Da li je to treći talas ili drugi talas nije bitno. Ovo je još daleko od pika. Pik će verovatno biti u novembru ili decembru“, kazao je Tiodorović za Jutarnji program TV Crne Gore.

    Kaže i da nijedna država nije pusto ostrvo i da smo, posebno u regionu, svi povezani i oslonjeni jedni na druge.

    „Ovo je jedna teška situacija, koja suviše drugo traje. Ovaj deo Evrope je ušao u osmi mesec epidemije, što je izazvalo i ozbiljan premor zdravstvenog sistema, koji se nalaze na ivici izdrživosti“, naveo je Tiodorović, prenosi Blic.

    Prema njegovim rečima, „praktično iste mere sprovode se u Evropi i mnoge države uvode i nošenje maske na otvorenom“.

    „Dogod ne dođe vakcina, dok ne budemo sigurni da će ta vakcina biti uspešna, mi nemamo veliki izbor. Još uvek lek koji će da zaustavi koronu nije na vidiku“, poručio je Tiodorović.

    Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović izjavio je da je moguće da će kao nova mera biti uveden obavezan PCR ili serološki test za ulazak u Srbiju.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]