• Na beogradskom aerodromu radovi vredni 60 miliona evra

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na modernizaciji i proširenju beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ i istakla da se trenutno realizuju projekti vredni 60 miliona evra, što obuhvata i novi toranj za SMATS-a.

    Ona je tom prilikom najavila da će od 18. maja početi letovi sa aerodroma „Nikola Tesla“, kada će srpska aviokompanija Er Srbija početi da leti na četiri destinacije: London, Frankfurt, Cirih i Beč.

    „Koncesionar realizuje investicioni plan i vrednost radova na ovom gradilištu, kao i vrednost novog tornja koji se radi za SMATSA je 60 miliona evra“, rekla je Mihajlović.

    Ona je sa predstavnicima aerodroma obišla radove na dogradnji fingerskog hodnika C i izgradnji platforme E, čija je vrednost oko pet milijardi dinara.

    Mihajlović je tom prilikom istakla da je to početak novog putovanja za beogradski aerodrom, kao i da je ponosna što koncesionar realizuje dogovorene planove.

    „Važno je da kažemo i da je ovo gradilište radilo sve vreme vanrednog stanja, što je od velikog značaja za naš privredni razvoj i dane koji slede“, rekla je ona.

    Mihajlović je podelila još nekoliko dobrih vesti za građane Srbije.

    Ona je izrazila zadovoljstvo jer niko od zaposlenih na beogradskom i niškom aerodromu nije oboleo od korona virusa, što pokazuje da su uprave vodile računa i pridržavale se mera.

    „Koncesionar će u narednih 20 godina uložiti više od 700 miliona evra samo u investicije na aerodromu Nikola Tesla. To je važno za naš vazdušni saobraćaj i za našu zemlju, jer znači razvoj našeg aerodroma“, istakla je Mihajlović.

    Mihajlović je rekla da će za oko 50 odsto biti povećan kapacitet aerodroma po pitanju broja gejtova i prihvata aviona, kada bude gotova nova terminalska zgrada.

    Upitana kada se mogu očekivati i letovi Er Srbije sa niškog aerodroma i kolika su tamo ulaganja, ona je rekla da su ulaganja u niški aerodrom 12 miliona evra, da će se raditi toranj i da proširiti putnički terminal.

    „Niški aerodroma je za nas jednako važan kao i beogradski aerodrom Nikola Tesla. Dokumentacija se radi i u toku ove godine očekujem da ćemo imati određene radove. Što se tiče letova, dogovaraćemo se. Sve što sam rekla za beogradski aerodrom, da ćemo videti kakve će odluke doneti druge države, to se odnosi i za niški aerodrom, koji je spreman da već sutra počne letove, dakle dogovaraćemo se“.

    Mihajlović je dodala da svakako Er Srbija neće ukinuti nijedan svoj let koji je imala iz Niša.

    „Pretpostavljam da ćemo u narednih mesec dana imati i letove iz Niša“, dodala je Mihajlović.

    Generalni direktor aerodroma „Nikola Tesla“ Fransoa Berizo kazao je da je koncesionar Vansi veoma ponosan na dugoročno partnerstvo sa državom Srbijom, kao i da je njihov cilj da modernizuju beogradski aerodromi unaprede njegove usluge u svim segmentima.

    Berizo ističe da će biti povećani kapaciteti aerodroma, da će radovi obuhvatiti terminalsku zgradu odnosno proširenje postojeće zgrade, da će biti povećan prostor za parking aviona i biti urađene poletno sletne staze.

    „Očekujemo da veliki radovi budu završeni u naredne tri godine. Danas smo na gradilištu za proširenje terminalske zgrade, što je jako važan korak za povećanje kapaciteta“, rekao je Berizo.

    On je kazao da će sa novom zgradom biti 11 gejtova više, tako da se kapaciteti gotovo dupliraju.

    „Površina će unutar zgrade biti šira, tako da će se udobnost putnika mnogo poboljšati“, dodao je Berizo.

    Kazao je da se radovi na modernizaciji i proširenju aerodroma „Nikola Tesla“ od početka godine odvijaju bez većih prekida, kao da su se radovi izvodili i tokom vanrednog stanja uz poštovanje svih preporuka i bezbednosnih mera nadležnih.

    „U ovom trenutku veliki radovi teku na nekoliko lokacija, uključujući proširenje fingerskog hodnika C, što će povećati kapacitet aerodroma, koji će postati komforniji i funkcionalniji za putnike i aviokompanije. U toku su i radovi na proširenju platforme, kako bismo omogućili da se parkira veći broj aviona istovremeno“.

    Barizo je naveo da je procenjena vrednost tih radova skoro pet milijardi dinara.

    „Želja nam je da u narednom periodu ponudimo još bolje iskustvo boravka za naše putnike i partnere, kao i da značajno unapredimo nivo usluge i ponude sadržaja na aerodromu“, rekao je Barizo.

    Inače, projekat proširenja kapaciteta aerodroma podrazumeva i izgradnju više od 70.000 hiljada kvadratnih metara novih betonskih površina i dodatnih 18 parking mesta za avione u prvoj vazi razvoja.

    Takođe, biće izgrađeno i više od 30.000 metara kvadratnih zgrade aerodroma.

    Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na modernizaciji i proširenju beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ i istakla da se trenutno realizuju projekti vredni 60 miliona evra, što obuhvata i novi toranj za SMATS-a.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija