• Na javnoj raspravi predstavljeni nacrti zakona o unutrašnjim poslovima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova danas su na javnoj raspravi predstavili set novih zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, ukazujući da su brojne odbredbe pogrešno protumačene u medijima i da postoji mogućnost da neki članovi zakona budu precizirani.

    Zamenik sekretara Ministarstva Milica Bondžić je rekla da je Nacrtom zakona o biometrijskom nadzoru predviđeno da se biometrijski podaci koriste uz odobrenje suda, a u slučajevima traganja za učiniocima najtežih krivičnih dela.

    Ovaj Nacrt zakona je izazvao burne reakcije javnosti prethodnih dana, a Bondžić je istakla da će policija koristiti taj sistem u slučajevima traganja za izvršiocima najtežih krivičnih dela i u situacijama traganja za nestalim osobama za koje se sumnja da su žrtve tih krivičnih dela.

    „Policijski službenik može u svrhu provere identiteta da koristi rezultat podudarnosti karakteristika lika radi pronalaženja izvrsioca krivičnog dela, zatim pronalaženje lica za koja se osnovano sumnja da priprema izvršenje krivičnog dela terorizma i radi pronalaženja lica za koje se osnovano sumnja da je žrtva krvičnog dela“, objasnila je Bondžić.

    Ona je dodala da će policijski službenik koristiti biometrijske podatke ukoliko ne može na drugi način da izvrši proveru identiteta neke osobe, te da prvo mora da se obrati javnom tužiocu, koji će kontaktirati sudiju za prethodni postupak i tek ukoliko dobije naredbu sudije može da koristi rezultat podudarnosti.

    Jedna od novina predviđena nacrtom je i ulazak u stan, odnosno pretres stana bez naloga suda, koji je takodje bio na meti kritika javnosti.

    Ona je objasnila da je jedina razlika u novom Nacrtu zakona u odnosu na sadašnji Zakon o policiji i Zakonik o krivičnom postupku u tome da je jedan od osnova za ulazak u stan bez naloga suda precizinije definisan.

    „Propisano je da se pod otklanjanjem ozbiljne i neposredne opasnosti podrazumeva i postojanje osnova sumnje da se priprema, vrši ili je izvršeno krivično delo“, rekla je ona i dodala da se ovo odnosi pre svega na postupanje u slučajevima nasilja u porodici.

    Jedna od novina je takođe da će službenici pored pločice sa imenom imati još jedno obelezje radi brze identifikacije, a koje će nositi i preko zaštitne odeće.

    Prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici policajac može da izrekne dve hitne mere, privremeno udaljenje učinioca iz stana i privremena zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi, ali je Nacrtom zakona, kako je objasnila Bondžić, regulisano i da policajac ima pravo i dužnost da izrekne meru obaveznog oduzimanja oružja od učinioca, žrtve i članova porodičnog domaćinstva.

    „Jedna bitna novina je da je uvedeno da policijski službenik preda službeno oružje i druga sredstva koja su im poverena na radu u situcijama kada protiv njih postoji prijava za krivično delo nasilje u porodici, ili drugo krivično delo sa elementima nasilja“, rekla je ona i dodala da su povećani rokovi zastarelosti za pokretanje disciplinskog postupka za policijske službenike.

    Kada je u pitanju Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, Bondžić je rekla da je ukinut uslov da osoba koja želi da polaže za kategoriju „D“, odnosno autobus, mora da poseduje dozvolu za „C“ najmanje dve godine kako je to bilo regulisano dosadašnim Zakonom.

    Danas su predstavljeni i Nacrt zakona o obradi podataka i evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnom DNK registru i Nacrt zakona izmena i dopuna zakona o azilu i privremenoj zaštiti.

    Javna rasprava o Zakonu o unutrašnjim poslovima trajaće do 22. januara 2023. godine.

    Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova danas su na javnoj raspravi predstavili set novih zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, ukazujući da su brojne odbredbe pogrešno protumačene u medijima i da postoji mogućnost da neki članovi zakona budu precizirani.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]