• Na Produktnoj berzi u Novom Sadu skuplji pšenica, kukuruz i soja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Produktna berza u Novom Sadu je saopštila da je protekle nedelje pšenica poskupela za oko šest odsto, kukuruz za 1,6 i soja za 0,29 odsto.

     

    Berzanski ugovori za stari rod pšenice zaključeni su u cenovnom rasponu od 38,20 do 38,50 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV), za promptnu isporuku robe. Ponderisana cena tog poljoprivrednog proizvoda za proteklu nedelju iznosi 38,27 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što predstavlja rast od 6,08 odsto u odnosu na cenu prethodne nedelje.

    „Žetva pšenice novog roda se očekuje krajem juna i zainteresovanost za kupovinu ove žitarice se povećava. Terminski ugovor za pšenicu roda 2022. godine, na paritetu FCA, realizovan je po ceni od 37,50 dinara po kilogramu, bez PDV-a, sa isporukom robe tokom jula“, navedeno je u saopštenju.

    Na evropskom tržištu novi istorijski maksimum je zabeležen juče za ugovor pšenice sa majskim prispećem, tona je koštala 427,75 evra čime je prevazidjen rekord od 7. marta. Tokom nedelje na berzi je sklopljen ugovor o kupoprodaji za novi rod pšenice.

    Berzanski ugovori za kukuruz zaključivani su po ceni od 33,60 do 34,00 dinara po kilogramu, bez PDV-a, sa isporukom robe tokom maja. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage trgovalo se po ceni od 32,60 do 33 dinara, bez PDV-a.

    Ponderisana cena iznosi 33,91 dinar, bez PDV-a, što je povećanje u odnosu na prethodnu nedelju 1,62 odsto.

    Kupoprodajni ugovori za soju zaključeni su po ceni od 84 dinara po kilogramu bez PDV-a, što je poskupljenje od 0,29 odsto.

    Stočno brašno u pakovanju od 30 kilograma koštalo je 26 dinara po kilogramu, bez PDV-a, a mineralno đubrivo iz Rusije, urea koštalo je 97,72 dinara po kilogramu, bez PDV-a u pakovanju od 500 kilograma.

     

     

    Produktna berza u Novom Sadu je saopštila da je protekle nedelje pšenica poskupela za oko šest odsto, kukuruz za 1,6 i soja za 0,29 odsto.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija