• Najavljeno formiranje „Skupštine slobodne Srbije“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na inicijativu nekoliko univerzitetskih profesora danas je najavljeno formiranje tzv. Skupštine slobodne Srbije, sa idejom svih koji su nezadovoljni vlašću i koji nisu hteli da izađu na izbore.

    Iza inicijative stoje Biljana Stojković i Čedomir Čupić, politikolog Boban Stojanović, akademik Dušan Teodorović i predsednik UZUZ-a Savo Manojlović.

    Prof. Stojković je istakla je da nije reč o ideološkoj skupštini, već da žele da pokriju i sve građane. bez obzira na politička opredeljenja.

    Ona je pročitala proglas u kojem se navodi da je „cilj zajednički – uspostavljanje vladavine prava i ljudskih i medijskih sloboda, kao preduslova za organizaciju slobodnih izbora.

    Dodala je da će narednih dana biti formiran Organizacioni savet skupštine koji će definisati način rada, izbora članova i funkcionisanja tog tela.

    Stranka slobode i pravde pozdravila je osnivanje ove skupštine, uz ocenu da je sada više nego ikada potrebno angažovanje najumnijih i znamenitih sugrađana.

    Dodaju da su spremni na svaki vid saradnje, kako bi, kažu, pokazali da je Srbija većinski tolerantna, demokratska i evropski orijentisana zemlja.

    Podršku je pružio i lider DS Zoran Lutovac.

    Obradović: Ne znam ko stoji iza poziva, ali podržavam

    Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da ne zna ko stoji iza anonimnih poziva na građansku neposlušnost koji se pojavio na društvenim mrežama, ali kaže da podržava taj način borbe, uobičajen , po njegovim rečima, u slučaju kada je vlast „nedemokratska“.

    Obradović navodi da je protiv obračuna građana i obračuna sa policijom i smatra da se, kako kaže, nedemokratskoj vlasti treba suprotstaviti na miran i nenasilan način i da su blokada institucija, štrajkovi i obustave rada normalni u svetu.

    „Čak postoji pravni institut krajnje nužde koji znači da u slučaju kada imate jednu nedemokratsku vlast možete građanskom neposlušnošću čak i da kršite neke delove zakona zato što branite opšte dobro“, tvrdi Obradović za Tanjug.

    Lider Dveri tako odgovorio na pitanje Tanjuga stoji li njegov pokret i on iza anonimnog poziva koji ovih dana kruži društvenim mrežama u kome se građanima daju precizna uputstva kada i gde da blokiranja autoputeva, saobraćajnica i državne institucije, stupaju u opšti štrajk, blokiraju lokalne samouprave, povlače novca iz banaka.

    .Upitan da li reč o kršenju zakona i Ustava Srbije, Obradović kaže da odgovorno tvrdi da vlast krši zakone i ustav i da smatra da će, ukoliko nastavi istim putem, imati sve veći oblik građanskih nemira i sukoba, navodeći da to treba sprečiti po svaku cenu i da je rešenje da se vlast i opozicija vrate za pregovarački sto i da se formira prelazne tehnička vlada.

    Pitanje da li SzS, odnosno on lično, stoji iza poziva na građansku neposlušnost koji križi društvenim mrežama uputili smo i Draganu Đilasu, ali on nije odgovorio na to pitanje.

    Na inicijativu nekoliko univerzitetskih profesora danas je najavljeno formiranje tzv. Skupštine slobodne Srbije, sa idejom svih koji su nezadovoljni vlašću i koji nisu hteli da izađu na izbore.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija