• Najgora situacija sa ambrozijom u Vojvodini

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Cvetanje ambrozije se ne smiruje i neće još dugo, najavljuje Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.
     
    Ona za Blic objašnjava da je situacija poslednjih dana poprilično loša, a da merenja pokazuju i po 20 puta veće vrednosti od onih graničnih kada ne osećamo nikakve tegobe zbog alergije.
     
    Mitrovićeva kaže da je najgora situacija u Vojvodini, kao i u glavnom gradu gde su izmerene veoma visoke vrednosti polenovih zrna.
     
    Najgora situacija u našoj mreži merenja je u Vojvodini, a najveće vrednosti ovih dana merimo u Vrbasu. Ako kažemo da je granična vrednost 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, u Vrbasu je 1. septembra izmereno 674. U Beogradu je 31. avgusta izmerena vrednost od 703 polenova zrna. S tim da smo tu imali i pljuskove koji su pročistili vazduh, te su vrednosti opale. Na primer, sad u nedelju je izmereno 120 polenovih zrna. To jeste smanjenje, ali i dalje predstavlja četiri puta veću vrednost od granične i zato je osobama koje su alergične teško, priča Mitrovićeva.
     
    Osobe koje su osetljive na polen ambrozije izložene su skoro 20 dana velikim količinama ovog alergena, dodaje rukovodilac monitoringa alergenog polena u Agenciji. Tako duga izloženost ovom alergenu i u tim količinama „kumulativno deluje na organizam“.
     
    Zabeležena su cvetanja još nekih alergenih biljaka poput koprive, konoplje, štireva i korova. Iako, na primer, kopriva sama po sebi nije jak alergen, u kombinaciji sa ovim vrednostima komplikuje stvari alergičnim osobama, kaže Mitrovićeva.
     
    Dobra stvar je da ambrozija u ovom trenutku polako završava svoje cvetanje i obično bih rekla da od 15. septembra možemo da očekujemo olakšanje – međutim, ne i ove godine. Kiše koje su očistile vazduh ujedno su zalile vegetativnu masu ambrozije i to je paradoks. Kiša je u jednom trenutku smanjila vrednost alergenih polena, ali je pospešila rast ambrozije. Tako da mislim da olakšanja neće biti pre 20. septembra, osim ako u međuvremenu ne bude kiše koja će dodatno smanjiti vrednosti polena u vazduhu“, navodi Mirjana Mitrović.
     

    Cvetanje ambrozije se ne smiruje i neće još dugo, najavljuje Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]