• „Najveća stopa oboljevanja u Kragujevcu, žarišta Šabac i Kraljevo“ VIDEO

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    „Imamo mesta za blagi optimizam, smanjuje se broj slučajeva koji zahtevaju hospitalizaciju, kao i broj pregleda u kovid ambulantama“, kazala dr Kisić Tepvčević.

     

    Prosečan broj godina preminulih tokom poslednja 24 sata je 59,75 godina, rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

    Ona je dodala da je Beograd prvi po broju zaraženih, a slede Kragujevac i Novi Sad. Takođe, značajna žarišta su Šabac i Kraljevo.

    „Najveća stopa oboljevanja je na području grada Kragujevaca u poslednjih 24 sata“, kaže Kisić Tepavćevićeva.

    Profesor Mijomir Pelemiš rekao je da trenutno nema problema sa smeštajnim kapacitetima u bolnicama i da su neki pacijenti iz unutrašnjosti sada bez problema smešteni u beogradske bolnice.

    Dr Kisić Tepavčević objasnila je da su u bolnicama ljudi sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Kaže da se stopa mortaliteta održava u granicama.

    Ona je dodala da sada virus napada i druge organe, ne samo respiratorne, kako se mislilo na početku, ali da će se tek pokazati kakve tačno posledice može da ostavi.

    „To da virus napada mnoge organe karakteristično je i za druge viruse. To nije ništa novo u virusologiji“, rekao je dr Pelemiš.

    Veoma smo daleko od bilo kakvog praga kolektivnog imuniteta i na to nikako ne možemo da se oslonimo“, naglasio je imunlog Srđa Janković. On je dodao da je i dalje najvažnije da se spreči prenos virusa poštovanjem mera.

    Dr Pelemiš je rekao da je u KBC Dragiša Mišović zbrinuto 12 dece i šest majki, dok je u Nišu šestoro, a u Šapcu troje, te da je važno da se čuvaju i deca.

    On je takođe objasnio da se i pacijenti koji nisu testirani, a imaju zdravstvene probleme i simtome takođe primaju u bolnice i da nije pozitivan test uslov za to.

    Kako je rekla dr Darija Kisić, veliki broj mladih koji ima blaže simptome i ne testira se, se kreće i tako potencijalno širi virus.

    „Ako se jedan član vaše porodice ponapša neodgovorno, vi ne možete da zaštitite porodicu“, kaže dr Kisić Tepavčević.

    Kako je rekla, sve strateške mere u svetu vrte se oko preporuka za ponašanje i sprečavanje širenja.

    „Nije tačno da je bolest sada blaža. Mnogo je više težih bolesnika, pneumonije su teže“, rekao je profesor Pelemiš.

    On je rekao da su stariji i oni sa hroničnim bolestima svakako u većem riziku, ali da i mladi lako mogu da se zaraze.

    Prof. Pelemiš je poručio lekarima koji su potpisali peticiju „Ujedinjeni protiv kovida“ da se pridruže svima u borbi i da on do sada nije video njihove predloge koji se razlikuju u odnosu na mere koje su već donete. Članovi Kriznog štaba usaglasili su se sa sloganom, rekavši da su svi zaista „Ujedinjeni protiv kovida“.

    „Imamo mesta za blagi optimizam, smanjuje se broj slučajeva koji zahtevaju hospitalizaciju, kao i broj pregleda u kovid ambulantama“, kazala dr Kisić Tepvčević.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]