• Najveću štetu zbog virusa korone pretrpeo putnički saobraćaj

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas da se dosadašnje štete zbog pandemije koronavirusa u sektoru transporta procenjuju na između 120 i 140 miliona evra, a do kraja godine bi mogle da dostignu i više od 700 miliona evra.

    „Najveću štetu je pretrpeo putnički saobraćaj, posebno vazdušni, i tu ne govorimo samo o Er Srbiji, već i o našim aerodromima. Dosadašnji gubici Er Srbije iznose oko 35 miliona evra, a kao država ćemo naći način kako da toj kompaniji pomognemo jer je ona vitalna karika u našem vazdušnom saobraćaju“, kazala je Mihajlovićeva.

    Kako je navela, pokazalo se tokom ove krize koliko je važno da imamo nacionalnog avio-prevoznika, budući da je od početka vanrednog stanja Er Srbija prevezla oko 13.000 naših državljana.

    Potpredsednica Vlade je na televiziji B92 kazala da je Srbija učinila sve da omogući brže kretanje tranzitnog saobraćaja, koji je od vitalne važnosti za snabdevanje građana Srbije i regiona.

    „Od polovine marta u Srbiju je ušlo oko 100.000 kamiona, od čega oko 60.000 za snabdevanje Srbije. Mi smo prvi ukinuli policijsku pratnju kamiona u tranzitu, sada je konvoje ukinula i Hrvatska, a nadamo se da će to uskoro uraditi i Slovenija“, rekla je Mihajlovićeva.

    Ona je dodala da je u drumskom teretnom saobraćaju zabeležen pad od oko 20 odsto, u prevozu robe železnicom oko 10 do 15 odsto, te da će najveći izazov biti oporavak svih vrsta putničkog saobraćaja.

    „Primera radi, samo u putničkom vodnom saobraćaju ove godine je u Srbiji trebalo da pristane oko 1.500 kruzera, što je moralo da bude otkazano. Razgovaraćemo sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom finansija o načinima kako da pomognemo deo transportnog sektora koji se bavi putničkim saobraćajem, kako bi što pre stao na noge“, rekla je Mihajlovićeva

    Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas da se dosadašnje štete zbog pandemije korona virusa u sektoru transporta procenjuju na između 120 i 140 miliona evra, a do kraja godine bi mogle da dostignu i više od 700 miliona evra.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]