• Nakon urušenja zgrade na Vračaru: Stanari upozoravali, investitor ignorisao

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Stambena zgrada u ulici Vidovdanskoj, na broju 2A, na beogradskoj opštini Vračar urušila se, pa su stanari evakuisani iz svojih stanova. Povređenih nije bilo, a stanari će privremeno biti smešteni u hotel Slavija.

     

    Kako se pretpostavlja, stan u prizemlju urušio se jer su potkopani temelji zgrade, na gradilištu tik do njenih zidova, piše Danas.

    Stanari su, kažu, i ranije upozoravali da će nova gradnja na gradilištu do njihove zgrade poremetiti temelje, ali nisu naišli na reakcije investitora koji ih je ubeđivao u suprotno.

     

    Juče ujutru, međutim, temelj nije izdržao, a po ostalim stanovima popucali su zidovi i pločice.

    Naša ekipa zatekla je ispred zgrade zabrinute stanare, policijske snage specijalno obučene za ulazak u rizične zgrade, koji su im pomagali da iznesu stvari koje su im potrebne.

    Na licu mesta bio je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao i socijalna služba opštine.

    – Sektor za socijalni rad opštine Vračar obezbediće smeštaj u hotelu Slavija onim stanarima kojima je neophodan. Sve inspekcije su na terenu, utvrđuju se okolnosti koje su dovele do ovog događaja, čeka se njihov izveštaj da bismo znali ko je odgovoran i šta se konkretno desilo, kaže za Danas Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

     

    Ona dodaje da do izveštaja inspekcija ne može da se zna koji će se dalji koraci preduzimati i ko će urediti zgradu na kojoj je načinjena ogromna materijalna šteta.

    – Čekamo izveštaje građevinske i inspekcije rada, sve posle toga biće urađeno onako kako zakon predviđa. Grad je tu da podrži, pomogne i preduzme sve mere da se najpre, ono što je najbitnije u ovom momentu, pruži pomoć ovim ljudima. Naravno, dobro je da niko nije stradao. A mi ćemo utvrditi sve okolnosti koje su do toga dovele i preduzeti mere protiv odgovornih, navela je Stanisavljević.

    Naša ekipa je na toj adresi zatekla uznemirene stanare koji još ne mogu da poveruju šta se desilo, iako su već na to upozoravali. Oni na licu mesta treba da odluče šta će poneti u novi privremeni smeštaj, a da ne znaju ni da li će se i kada u svoju zgradu vratiti. Jedno je sigurno, sami ne smeju da ulaze u zgradu, a stvari im iznose specijalno obučeni policajci.

    – Pukotine su se pojavile još jutros u mom stanu, priča stanarka koja je na petom spratu.

    – Izašla sam da prošetam psa, a kada sam se vratila, nisam mogla da otključam vrata stana, jer su se zidovi već ispomerali… nekako sam uspela da uđem, a ubrzo su nam preko interfona javili da izađemo, da se zgrada evakuiše jer se urušila, priča stanarka.

    Psa joj čuva devojka koja sedi na stepeništu, kojoj roditelji žive u ovoj zgradi, ali još nisu kod kuće.

     

    Ona je tu odrasla, a čeka da joj roditelji dođu po neophodne stvari.

    Drugi nervozno telefoniraju, porodici, partnerima, prijateljima i pitaju šta da ponesu, treći se pitaju da li uopšte da idu u privremeni smeštaj.

    Neki od stanara su besni, kivni na samovolju, jer su upozoravali da se ovo može desiti.

    Većina ih je ipak zabrinuta i utučena, jer su zbog tuđe greške završili na ulici.

    Prvi je stradao stan u prizemlju, kome se gotovo polovina dnevne sobe survala u rupu koju investitor kopa za temelje nove zgrade. Nekoliko metara niže od temelja zgrade koju je ugrozio.

    Gradilište ne samo da je priljubljeno uz zgradu, već je zemlja potkopana i ispod građevine.

     

    Zato je stan na ivici i stradao, gotovo je jasno i iz jednog laičkog pogleda.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]