• NBS: Novi propisi u cilju olakšanja otplate kredita

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je dve odluke kako bi se građanima olakšali uslovi otplate određenih kredita.

    NBS je donela Odluku o dopuni Odluke o adekvatnosti kapitala banke i Odluku o izmeni i dopuni Odluke o upravljanju rizikom koncentracije po osnovu izloženosti banke određenim vrstama proizvoda.

    Od stupanja na snagu propisa banke će biti podstaknute da dužnicima ponude refinansiranje ili promenu datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita (koji nije stambeni kredit ni minus po tekućem računu) odobrenih do 18. marta 2020. godine i to na dodatnih dve godine duže u odnosu na trenutno važeći režim rokova otplate ovih kredita (koji podrazumeva rok otplate do 7 godina u toku ove godine, do 6 godina u toku 2021. godine, do 8 godina za potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila nevezano za godinu).

    NBS navodi u saopštenju da novi propisi predstavljaju pažljivo odmerenu reakciju Narodne banke na moguće pogoršanje finansijskog položaja građana koji su se zadužili pre nastupanja vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom COVID-19 po osnovu uzetog potrošačkog kredita (uključujući i potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila), gotovinskog ili drugog kredita (koji nije stambeni kredit ni minus po tekućem računu).

    „Usvajanje navedenih odluka treba da doprinese olakšavanju uslova otplate kredita građanima koji su se suočili ili će se tek suočiti sa smanjenjem prihoda ili gubitkom posla, kao i svim građanima koji, iako nisu u finansijskim poteškoćama, žele da svoje neotplaćene obaveze prema banci izmire u nešto dužem vremenskom periodu od inicijalno predviđenog“, navodi NBS.

    Uvažavajući vanredne okolnosti koje su nastupile u prethodnom periodu, usvojenim novinama, kako navodi NBS, bankama se otvoraju dodatne mogućnosti da u toku ove i naredne godine dužnicima koji su se zadužili pre nastupanja vanrednih okolnosti ponude adekvatne olakšice u vezi sa otplatom navedenih kredita, a da se to ne odrazi negativno na pokazatelje poslovanja banke.

    Navedene olakšice se mogu ponuditi dužnicima i u slučaju da je nakon refinansiranja, odnosno promene datuma dospeća poslednje rate pod uslovima predviđenim novim propisima, kreditno opterećenje dužnikovih prihoda (stepen kreditne zaduženosti) veće od 60 odsto.

    Stimulisanjem odobravanja olakšanih uslova otplate kredita stanovništvu Narodna banka Srbije, kako navodi, ne odstupa od podsticanja prakse održivog kreditiranja i sprečavanja odobravanja nenamenskih kredita stanovništvu na rokove koji nisu u skladu s rizičnošću ove vrste proizvoda i kreditnom sposobnošću svakog pojedinačnog dužnika.

    „Takođe, na ovaj način se umanjuju rizici od rasta stope problematičnih kredita u ovom segmentu kreditiranja u periodu nakon isteka moratorijuma, doprinosi se ublažavanju posledica krize u ovoj i narednoj godini i stvaraju se uslovi za kreiranje dodatne potrošnje fizičkih lica“, piše u saopštenju.

    Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je dve odluke kako bi se građanima olakšali uslovi otplate određenih kredita.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]