• NBS: Oprezno sa onlajn ulaganjima i binarnom trgovinom, brokeri nemaju dozvole i varaju građane

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Narodna banka Srbije upozorila je danas građane na potencijalne opasnosti i rizike u trgovanju binarnim opcijama, odnosno investiranju u određenu robu ili akcije na osnovu predviđanja kako će se kretati njihove cene, što u velikoj meri ima karakteristike klađenja.

    „U poslednje vreme uočena je praksa reklamiranja pojedinih elektronskih platformi koje potencijalnim klijentima nude mogućnost ‘lake i brze zarade’ u kratkom roku i to putem trgovanja binarnim opcijama, što su visoko rizične transakcije koje često uključuju i različite oblike prevara“, istakla je NBS u saopštenju.
     
    Kako je objašnjeno, kao pružaoci tih „usluga“ javljaju se platforme koje ne podležu regulatornim, kontrolnim, niti nadzornim ovlašćenjima organa Srbije.
     
    „Pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga u Srbiji ne može se obavljati bez dozvole Кomisije za hartije od vrednosti. Stoga je preporuka građanima da, pre nego što odluče da povere nekome svoj novac ili da investiraju u neki finansijski proizvod, provere da li lice ili platforma koji nude određene usluge imaju dozvolu za pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga i davanje investicionih saveta“, preporučila je centralna banka.
     
    Isplata po osnovu binarnih opcija u potpunosti, kako je navela NBS, zavisi od uspešnosti predviđanja da li će cena određene aktive zabeležiti rast iznad ili pad ispod određenog nivoa, u određenom periodu.
     
    Kupac takve opcije pokušava da predvidi smer kretanja cene izabranog finansijskog instrumenta (rast ili pad cene), kao i vremenski period na koji glasi ovakva projekcija. U slučaju uspešno predviđenog kretanja cene, pojedinac ostvaruje dobit u formi fiksnog unapred poznatog dela uloženog novca (obično 70 do 80 odsto uloga), koju mu isplaćuje brokerska kuća (elektronska platforma), dok u slučaju neuspešnog predviđanja gubi ceo uložen iznos.
     
    Posledica je, po tumačenju NBS, da kupac binarne opcije u proseku gubi novac, jer je sistem dizajniran tako da „šanse“ u proseku idu u korist platforme.
     
    „Internet platforme za trgovanje koje nude ove ‘usluge’ ne ispunjavaju potrebne regulatorne zahteve, što ostavlja prostor za mnogobrojne prevare odbijanje platformi da isplate inicijalno uplaćena sredstava ili ostvarenu zaradu, zloupotreba podataka o korisnicima, manipulacija platformi podacima o stvarnom kretanja cena aktive“, navela je NBS.
     
    Ukazano je da su potencijalne opasnosti za građane od poslova sa binarnim opcijama prepoznali i evropski regulatori, koji su preduzeli mere kojima se privremeno ili trajno zabranjuje tržište, distribucija i prodaja binarnih opcija stanovništvu, odnosno „malim“ investitorima.
     
    Takodje, na brojne opasnosti i rizike u trgovini binarnim opcijama, kao i povezane prevare, ukazali su i američki regulatori, kao i FBI.
     
    NBS je preporučila građanima da budu oprezni i da detaljno analiziraju sve rizike potencijalnog ulaganja finansijskih sredstava u proizvode koji se smatraju visokorizičnim i koji mogu dovesti do značajnih gubitaka.
     

    Narodna banka Srbije upozorila je danas građane na potencijalne opasnosti i rizike u trgovanju binarnim opcijama, odnosno investiranju u određenu robu ili akcije na osnovu predviđanja kako će se kretati njihove cene, što u velikoj meri ima karakteristike klađenja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija