• NBS: Plaćanje preko interneta kao i do sada, nema zabrane

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Narodna banka Srbije pojasnila je danas da se plaćanje preko interneta može nesmetano koristiti za plaćanja računa za domaćinstvo u kome žive, svojih članova porodice i slično, te da je njihov dopis loše protumačen.

     

    Nakon što se u medijima pojavila vest da građani više neće moći da plaćaju račune na tuđe ime, iz NBS je za N1 pojašnjeno da oni jesu poslali dopis bankama u kojima upozoravaju na kršenje Zakona o platnom prometu.
     
    „Narodna banka Srbije je u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima utvrdila da se značajan broj fizičkih lica, koja sa bankama imaju zaključene Ugovore o otvaranju, vođenju i gašenju tekućih računa i Ugovore o pružanju usluga elektronskog bankarstva, korišćenjem WEB E-bank i mBank servisa, bavi neovlašćenim pružanjem platnih usluga. Ta lica su vršila plaćanja za račun različitih i veći broj fizičkih lica, najčešće za registraciju motornih vozila i za mesečne obaveze po računima za struju. Neka lica su preko svog tekućeg računa izvršila preko 1.000 transakcija u iznosu preko osam miliona dinara“, navodi se u saopštenju.
     
    Dodaju da su, nakon što je takav način plaćanja postajao sve masovniji, uputili dopis bankama da bi se blagovremeno sprečilo kršenje Zakona o platnim uslugama.
     
    Pogrešno je protumačeno da je dopis imao za cilj da onemogući klijente da vrše online plaćanja, pod kojima se podrazumeva plaćanje računa za potrebe, primera radi, svog domaćinstva, članova porodice, rodbine i slično, već je cilj da se takvo plaćanje ne vrši u komercijalne svrhe, odnosno kao poslovna delatnost, ističu u NBS.
     
    Prema njihovim rečima, namera tog dopisa bankama je da one blagovremeno opomenu osobe za koja primete da se bave neovlašćenim pružanjem platnih usluga jer su za to predviđene značajne novčane kazne.
     
    „Odluka“ koju su preneli mediji bila je „besmislena“ i stručnajcima iz ove oblasti. 
     
    „Država bi, uključujući i NBS, svojim odlukama trebalo da smanjuje troškove za građane, a ne da im nameće nove ili povećava stare. Ako postoje neki drugi razlozi za ovakvu odluku, NBS treba da ih jasno navede“, isakao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić za „Blic“.
     
    I urednik portala „Kamatica“ Dušan Uzelac bio je začuđen ovakvim potezom NBS. 
     
    „Potpuno je pogrešno da se zbog nekih zloupotreba sankcioniše ceo segment. To samo pokazuje da ne postoji spremnost da se radi, već da se zabranom smanji posao kontrole“, kazao je Uzelac. 
     
    U Narodnoj banci Srbije dodaju da su neke banke razumenele namenu i svrhu dopisu, te da su u skladu sa njim i postupile, „dok je drugim bankama očigledno bilo jednostavnije da sa klijentima sa kojim imaju zaključene pomenute ugovore raskinu saradnju, što je dovelo i do ovih neželjenih reakcija“.

    Narodna banka Srbije pojasnila je danas da se plaćanje preko interneta može nesmetano koristiti za plaćanja računa za domaćinstvo u kome žive, svojih članova porodice i slično, te da je njihov dopis loše protumačen.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija