Nedimović printscreen
Srbija

Nedimović: Neće biti nestašice hrane

Izvor: 
N1 Sre, 08/12/2021 - 19:36


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će u narednih 15 dana biti raspisana tri konkursa za subvencije u poljoprivredi i naglasio da u Srbiji neće biti nestašice hrane.

Nedimović je gostujući na TV Pink rekao da se prvi konkurs odnosi na nabavku mehanizacije i da država daje polovinu novca, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Drugi konkurs je namenjen nabavci traktora preko IPARD programa gde je, kako kaže, povrat novca 60 odsto, dok je treći konkurs za stočarstvo.

Nedimović je pojasnio da će poljoprivrednici moći da izgrade farmu ili da kupe mašine za stočarstvo tako da država subvencioniše 50 odsto – 40 odsto su sredstva iz kredita, a 10 odsto novca ulaže poljoprivrednik.

Najavljene su i novine vezane za nabavku veštačkih đubriva, što je, prema rečima Nedimovića – trenutno najveći problem za poljoprivrednike, uz napomenu da cena neće biti kao prošle godine.

„Međutim, daćemo kreditnu podršku sa 0 odsto kamate i da prvo plaćanje bude u oktobru kada prođu sve žetve i poljoprivrednici imaju novca da plate“, naveo je ministar poljoprivrede.

Nedimović je najavio i uvođenje sistema e-agrar, tako da će poljoprivrednici moći da elektronskim putem konkurišu za subvencije.

Takođe će, kako je dodao, isplate subvencija ići po ubrzanom sistemu, a poljoprivrednici neće morati da prikupljaju dokumentaciju, jer će postojati velika baza podataka i sve će biti elektronski.

On je, komentarišući meru kojom je Vlada ograničila cenu hleba na šest meseci, a cene ulja, brašna, šećera, svinjskog mesa i mleka na dva meseca, objasnio da je država intervenisala u skladu sa Zakonom o trgovini, jer je cena pšenica na berzama dva puta porasla od prošle žetve.

„Cene kukuruza, đubriva, hrane zavise od toga kako se pšenica tretira na berzi. Clj je da cenom osnovnih životnih namirnica budu zadovoljni i kupci i proizvođači i prerađivači“, naveo je Nedimović.

Korekcije se, kaže, rade na 60 dana.

„Ako se nastavi trend pada cene pšenice, možemo i ranije da odreagujemo, a u ovom trenutku Vlada je upotrebila alate koji su joj na raspolaganju“, naveo je Nedimović.

On je poručio da ne treba da bude bojazni da će biti nestašica hrane, naglasivši da je Srbija zemlja hrane i da proizvede dva puta više pšenice nego što je potrebno, a kukuruza tri puta više.

 
MarketingNajnovije vesti