ZF Pancevo fabrika
Srbija

Nemci vole da posluju u Srbiji. Evo zašto

Izvor: 
RTS Sre, 23/10/2019 - 21:33Juče je predsednik Srbije objavio da će nemaćka kompanija Brose u Pančevu otvoriti fabriku auto delova, te da će zaposliti više od 1000 ljudi. Nemačka je na prvom mestu naših spoljnotrgovinskih partnera, prošle godine razmena je bila 4,8 milijardi evra, a očekuje se da ove godine premaši pet milijardi evra. Nemačka je i među najvećim investitorima, što potvrđuje dolazak kompanija "Brose" i "MTU". RTS je istraživao šta nemački kapital privlači u Srbiju.

U Srbiji posluje 450 nemačkih kompanija, u kojima radi 60.000 ljudi. Sa dolaskom novih investitora u Pančevo i Novu Pazovu, taj broj biće veći za još 1.100 zaposlenih. Nijedna nemačaka kompanija nije otišla iz Srbije, već šire poslovanje.

"Investiraju dalje, zaposle više ljudi. To je što se tiče investicija koje su tu. Ali oni su najbolji magnet da dođe još novih nemačkih firmi koje čuju od svojih poslovnih partnera da je ovde perfektan ambijent. I najvažnije – obrazovani, edukovani i kulturni ljudi", objašnjava ekonomski savetnik predsednika Srbije Jerg Heskens.

U Vladi kažu da su efekti nemačkih investicija veoma značajni za srpsku ekonomiju.

"Ono što je za Srbiju jako bitno je što oni sa sobom donose svoju poslovnu praksu, poslovne manire i to je za ovih poslednjih pet-šest godina strukturno menjalo privredu u Republici Srbiji, posebno sektor malih i srednjih preduzeća", ističe državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović

Urednica magazina "Biznis" Radojka Nikolić ukazuje da značajan deo izvoza imamo upravo zahvaljujući nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji.

"Ovde su kao na domaćem terenu i naši ljudi vole da rade u nemačkim kompanijama, Nemci vole da sarađuju sa nama. Tako da je to jedna dobra sibioza", konstatuje Nikolićeva.

Ono što nemačke investitore privlači u Srbiju, osim subvencija i školovanog kadra, jesu stabilni uslovi poslovanja i sve bolja putna infrastruktura i saobraćajna povezanost naše zemlje sa drugim državama.

Ono što im je problem, to su dugotrajni carinski postupci na granicama sa zemljama Evropske unije.

"Nije na srpskoj strani već granica sa Mađarskom i Hrvatskom, tamo se dugo čeka. I zamolili smo juče i ministra Altmajera da on sa svojim uticajem priča sa Hrvatskom i Mađarskom da taj proces bude brži. Što se tiče Srbije, nema primedbe od strane Nemačke, samo da investiramo dalje", naglašava Jerg Heskens.

Podsetimo, "Leoni" na jugu Srbije ima već četiri fabrike, nemački gigant "Simens", posle Subotice, širi poslovanje i u Kragujevcu, a po dve fabrike imaju i "Kontinental" i "Henkel".
MarketingNajnovije vesti