• “Nežno” Lasla Čuja i Ane Nemeš i i “Rimini” Ulriha Zajdla sutra na programu Festivala evropskog filma Palić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Petog festivalskog dana, u sredu  20. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Nežno” reditelja Lasla Čuja i rediteljke Ane Nemeš, a od 23h film “Rimini” Ulriha Zajdla.

    U filmu “Nežno”, bodibilderka Edina je spremna da žrtvuje sve zarad želje koju deli sa svojim momkom i trenerom Adamom – da osvoji Svetski šampionat. Međutim, na putu do ostvarenja ove želje pronalazi ljubav koja joj otkriva razliku između nje i njenih snova.

    Radnja filma “Rimini” prati nekadašnju pop zvezdu Ričija Brava, koji se kreće kroz snežni Rimini u potrazi za svojom izbledelom slavom. Raskalašan život i zavisnost od kocke finansira koncertima, koje posećuju većinom turisti i pružanjem seksualnih usluga obožavateljkama. Međutim, ovo se menja kada se njegova, već odrasla, ćerka pojavljuje i zahteva da joj Riči da obećani novac. U međuvremenu, njegov dementni otac besciljno luta austrijskim staračkim domom.

    U selekciji „Paralele i sudari”, u bioskopu Abazija na Paliću će na repertoaru biti filmovi „Mokri pesak” Elene Naveriani (17h), i „Tiha zemlja” Age Voščinske (19h)

    Priča filma “Mokri pesak” prati prijateljski nastrojene stanovnike gruzijskog sela na Crnom moru, koji se naizgled vrlo dobro poznaju. Međutim, kada Eliko, stanovnik sela, biva pronađen obešen, u selo dolazi njegova unuka Moe da sahrani dedu. Suočena sa mrežom laži uzrokovanih Elikovom 22-godišnjom ljubavnom vezom sa Amnon, Moe otkriva istinu koja će je neočekivano pripremiti za ljubav, a meštane nagnati da pogledaju istini u oči.

    U filmu “Tiha zemlja” Adam i Ana, savršen par, iznajmljuje vikendicu na sunčanom italijanskom ostrvu. Razočarani ispražnjenim bazenom, ne znajući da na ostrvu vlada nestašica vode, traže nekoga ko će umeti da reši problem. Stalno prisustvo jednog neznanca remeti im osećaj sigurnosti i pokreće lanac događaja koji ih primoravaju da se ponašaju iracionalno i zađu u najmračnije strane svoje veze.

    U selekciji “Ukrajina u fokusu”, u Bioskopu Eurocinema u Subotici će u 17 časova biti prikazan film “Stop-zemlja” Katerine Gornostaj.  Film prati introvertnu srednjoškolku Mašu koja pokušava da prođe kroz treću godinu škole, međutim, zaljubljuje se na način koji je u potpunosti izbacuje iz ravnoteže.

    Nakon ove projekcije, u istom prostoru će u 19 časova biti prikazan film “Stradanje” Karolja Eperješa u selekciji “Novi mađarski film”. Radnja ove istorijske triler-drame smeštena je u Mađarskoj, tokom 1950. godine. Kroz konflikt oca Leopolda, koji je zatvoren od strane Vladine agencije za zaštitu, i inspektora, mladog poručnika Kelera, prikazana je i borba između crkve i komunizma, koja se odvija na nivou čitave države.

    U selekciji “Eco Dox” u Art Bioskopu “Lifka” u Subotici od 17 časova na programu je film “Šta kažu gljive!” rediteljke Marion Nojman, koji istražuje mogućnost uspostavljanja kontakta sa carstvom gljiva. Susreti koje film prikazuje istražuju prirodu obnove i bave se onim što nas povezuje dok se svet, izgleda, raspada.

    U Art Bioskopu “Lifka”, u selekciji “Novi evropski dokumentarni film” od 19 časova će biti prikazano ostvarenje “Za mnoge ljude – Austrijska radnička komora” Konstantina Vulfa. Radnička komora Austrije (AK) je organizacija koja zastupa interese radnika u borbi za prava na radnom mestu, a dokumentarac prikazuje ovu jedinstvenu instituciju u njenom ključnom trenutku –  pripremi stogodišnjice postojanja koja beleži uspehe iz prošlosti, ali i neizvesnosti u suočavanju sa budućnošću i mutacijama ekonomije.

    FIlm Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju”, reditelja Roja Andersona, biće prikazan u Bioskopu Abazija u 21 čas, u okviru programa posvećenom dobitniku nagrade Underground Spirit, švedskom snimatelju i direktoru fotografije Ištvanu Borbašu.

    U programu “Mladi duh evrope”, u Bioskopu Abazija će od 23 časa biti predstavljen Međunarodni filmski festival Kino Otok – Izola Cinema, kroz ostvarenja “Perje s mirisom mora” Žoela Kastelica, “Potop” Kristijana Kranjčana, “Magični grad” Ester Ivakič, “Ne možete auromatizovati” Katarine Jazbec, “Igra” Luna Sevnika, “Da bi čovečanstvo preživelo” Teje Miholič, i “www.s-n-d.si” Sare Bezovšek. U okviru “Mladog duha Evrope” biće prikazani i filmovi “Frida” (Aleksandra Odić), “Nemački inat” Silva Ćapin” i “Mi nismo pokrenuli vatru” Senke Domanović.

    Program EFA Shorts se u sredu održava od 15 časova u Bioskopu Abazija, kada će se na repertoaru naći kratkometražna ostvarenja “Armadila” Gorane Jovanović, “Bela” Telije Petraki, “Sad je dan” Damiana Kocura, “Dastin” (Naïla Guiguet), i “Uskršnja jaja” Nikolasa Kepensa.

    Petog festivalskog dana, u sredu  20. jula na Letnjoj pozornici na Paliću, u Glavnom takmičarskom programu u 21h će biti prikazano ostvaranje „Nežno” reditelja Lasla Čuja i rediteljke Ane Nemeš, a od 23h film “Rimini” Ulriha Zajdla.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]