• Niko ne kontroliše kvalitet programa u privatnim školama glume ili sporta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Brojne škole glume, jezika, sporta, plesa, crtanja itd. funkcionišu kao privatna preduzeća i nisu pod ingerencijom Ministarstva prosvete.

     

    Nijedan državni organ ne proverava kvalitet programa koje sprovode, niti kvalifikacije onih koji rade sa decom, a kontroli ove škole podležu kao i sva druga preduzeća – finansijskoj, poreskoj, protivpožarnoj, piše „Danas“.
     
    Posle obelodanjivanja afere „Aleksić“, kada je uhapšen vlasnik škole glume „Stvar srca“ Miroslav Aleksić koga su učenice prijavile za silovanje i seksualno zlostavljanje, zaštitnik građana uputio je inicijativu Ministarstvu prosvete za izmenu propisa iz oblasti obrazovanja. Zatražio je da nadležnost prosvetne inspekcije i pedagoškog nadzora bude proširena na sva privatna preduzeća koja se bave delatnošću obrazovanja.

     
    Prema mišljenju resornog ministra Branka Ružića, da rad ovih škola treba da se reguliše zakonski, jer one nisu deo obazovnog sistema. On je za N1 naveo da je to interresorno pitanje i da treba da se sagleda mogućnost da se onima koji se u APR-u registruju kao privatna preduzeća oduzme mogućnost da se nazivaju školama, akademijama i slično. 

     
    Koordinatorka Jedinice za zaštitu od nasilja u Ministarstvu prosvete, psihološkinja Biljana Lajović, kaže za „Danas“ da su te školice izvan kontrole sistema obrazovanja, a da Ministarstvo nikad nije dobilo prigovor ili žalbu roditelja da u nekoj od njih nešto nije u redu.

     
    Ona se slaže da bi trebalo jasno propisati šta može da se zove školom, jer, kako kaže, sam taj naziv nosi specifičnu težinu da je reč o ozbiljnoj ustanovi. Smatra da bi trebalo definisati ko daje dozvolu za rad školama glume, sporta itd, kao i ko ih kontroliše.

     
    „Nije fer da se kaže da su svi oni isti, jer nisu, ali sam sigurna da bi mnogi koji rade kvalitetno voleli da budu deo sistema, jer bi imali veću specifičnu težinu. To bi bila i neka garancija za roditelje da su ovakve škole prepoznate od države“, kaže Lajović.

     

    Brojne škole glume, jezika, sporta, plesa, crtanja itd. funkcionišu kao privatna preduzeća i nisu pod ingerencijom Ministarstva prosvete.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]