• NIS u ekološke projekte u 2021. godini uložio 355,6 miliona dinara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kompanija NIS saopštila je da je u želji da i dalje bude primer odgovornog i transparentnog poslovanja, kao i poštovanja principa održivog razvoja, na korporativnom sajtu objavila 12. uzastopni verifikovani Izveštaj o održivom razvoju u kom se navode ključne aktivnosti kompanije u 2021. godini.

    Izveštaj je objavljen uz napomenu „da je u ovom periodu, koji je i dalje bio pod snažnim uticajem pandemije koronavirusa, nastavjeno sa ulaganjima i modernizacijom kompanije, kao i sa doprinosom zaštiti životne sredine i boljem životu zajednice“.

    Poslovni uspesi, uz poštovanje životne sredine i odgovornost prema zajednici, spadaju u glavni delokrug vizije rada i odgovornog ponašanja kompanije NIS, koja je u ekološke projekte u 2021. godini uložila 355,6 miliona dinara, dok je za potrebe kontinuiranog profesionalnog usavršavanja zaposlenih održano je 2.870 obuka sa više od 5.220 učesnika, a u razvoj zajednice i podršku profesionalnom sportu investirano je više od 315 miliona dinara, navodi se u saopstenju ove firme.

    U Izveštaju se, pored ostalog, ističe da je NIS u razvojne projekte u 2021. godini uložio 20,2 milijarde dinara, a ostvarena je neto-dobit od 21 milijarde dinara, dok je pokazatelj EBITDA (pokazatelj uspešnosti kompanije sa naglaskom na likvidnost) iznosio 53,2 milijarde dinara.

    Kako se navodi, NIS grupa nastavila je da bitno doprinosi stabilnosti budžeta, budući da su obaveze po osnovu poreza i drugih javnih prihoda iznosile 217,8 milijardi dinara u prošloj godini, dok je akcionarima na ime dividende za 2020. godinu isplaćeno nešto više od jedne milijarde dinara.

    „Ostvareni su i rekordni rezultati u oblasti prerade i prometa, jer je u Rafineriji nafte Pančevo u 2021. godini je prerađeno 3,945 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, dok je ukupan obim prometa iznosio 4,031 miliona tona“, saopšteno je iz NIS-a.

    Ističe se i da je u oblasti ljudskih resursa NIS nastavio s kontinuiranim profesionalnim usavršavanjem zaposlenih i kreiranjem podsticajnog radnog okruženja za sve generacije zaposlenih, pa je tokom 2021. godine organizovano 2.870 obuka na kojima je učestvovalo više od 5.220 polaznika.

    U toku je i stipendiranje talentovanih studenata, pa je dosad podržano školovanje više od 130 akademaca od kojih je gotovo 60 zaposleno u kompaniji nakon završetka studija, a traje i realizacija korporativnih programa „NIS Energy“ i „NIS Calling“ putem kojih mladi talenti dobijaju priliku da steknu prva radna iskustva u NIS-u, stoji u izvestaju.

    Navodi se da NIS brine i o zaštiti životne sredine, pa je u ekološke projekte u 2021. godini investirano 355,6 miliona dinara, kroz različite projekte usmerene na strogo poštovanje najviših ekoloških standarda, efikasno i odgovorno korišćenje raspoloživih resursa, uvećanje energetske efikasnosti i upotrebu obnovljivih izvora energije.

    Aktivnosti i rezultati NIS-a u domenu zaštite životne sredine stalno se unapređuju s ciljem razvoja ekološke svesti pojedinaca i čitave zajednice, a pored toga, izazovnoj godini ostvaren je i napredak u oblasti bezbednosti na radu – indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) smanjen je 10 odsto u odnosu na 2020. godinu.

    Imajući u vidu da je uspeh kompanije potpun samo ukoliko doprinosi razvoju zajednice, NIS je u 2021. godini u društveno odgovorne projekte i podršku profesionalnom sportu uložio više od 315 miliona dinara, od čega je 107,5 miliona investirano u realizaciju ekoloških projekata u 12 opština i gradova širom Srbije koje učestvuju u korporativnom programu „Zajednici zajedno“.

    Kako se navodi, cilj ove podrške je unapređenje energetske i ekološke infrastrukture obrazovnih, zdravstvenih, sportskih i ustanova kulture koje su na usluzi i od značaja svim građanima lokalnih zajednica.

    Kompanija je i u 2021. godini nastavila da podržava zdravstvene ustanove u borbi protiv epidemije koronavirusa, pored ostalog, i kovid bolnicama širom Srbije, kao i Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije i Opštoj bolnici Čačak, kojima je kompanija donirala više od 120 hiljade litara „Jazak“ vode, a za Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ obezbeđena su finansijska sredstva s ciljem ispitivanja karakteristika imunskog odgovora među osobama vakcinisanim protiv KOVID-a.

    Podršku zajednici pružili su i zaposleni NIS-a, članovi Kluba volontera, realizujući brojne humanitarne i filantropske aktivnosti.

    Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je u uvodnoj reči Izveštaja za 2021. godinu da kompanija svojim poslovanjem doprinosi ostvarenju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i da dalji rad u skladu sa ovim principima može biti „važan saveznik u suočavanju sa aktuelnim izazovima“.

    „Želim da istaknem da za NIS nisu važni samo dobri finansijski i operativni rezultati, već i način kako do njih dolazimo, a o tome svedoči i činjenica da smo od 2009. godine u ekološke projekte i projekte koji značajno utiču na unapređenje zaštite životne sredine uložili 900 miliona evra, što ćemo nastavićemo i tokom daljeg razvoja kompanije“, naveo je Tjurdenjev.

    Navodi se da se u oblasti održivog razvoja, NIS rukovodi globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija i u izveštaju prepoznaje 12 od 17 ovih ciljeva čijem ostvarenju doprinosi svojim poslovanjem.

    Izveštaj o održivom razvoju NIS-a za 2021. godinu u skladu je sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), a verifikovala ga je nezavisna revizorska kuća „Ernst&Young“.

     

    Kompanija NIS saopštila je da je u želji da i dalje bude primer odgovornog i transparentnog poslovanja, kao i poštovanja principa održivog razvoja, na korporativnom sajtu objavila 12. uzastopni verifikovani Izveštaj o održivom razvoju u kom se navode ključne aktivnosti kompanije u 2021. godini.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]