• Nova školska godina – predavanja preko TV, odgovaranje u školi

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Onlajn nastava u određenom obimu, a u zavisnosti od epidemiološke situacije, u septembru je gotovo izvesna, procena je prosvetnih vlasti kao i prosvetara koji su udarnički radili pola polugdišta u drastično izmenjenim i izazovnim okolnostima. 

    Tu se ne sme zaboraviti ni angažmana roditelja koji su se u novonastalim vanrednim okolnostsima trudili i snalazili kako je ko mogao i umeo.

    Za sledeću školsku godinu pripreme su već u toku, a prosvetni stručnjaci i nastavnici ističu da je važno da svi budu svesni toga da onlajn nastava i nastava na daljinu posredstvom televizije ne može u potpunosti da ispuni sve funkcije koje škola ima – ništa ne može da zameni direktnu komunikaciju nastavnika i učenika –  zajluačak je koji su nastavnici izvukli iz prethodnog iskustva.

    Kako je najavio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, Ministarstvo intenzivno radi na pripremi modela nastave za narednu školsku godinu.

    – Razrađuje se desetak modela i podmodela za nastavu od septembra, učenje na daljinu nije dovoljno posebno za prvake – rekao je nedavno ministar. – Ukoliko virus bude prisutan, spremamo se za kombinovani model. To praktično znači da bi đaci imali onlajn nastavu, ali i svake druge nedelje dolazili u školu, kako bi radili vežbe,dodatne konsultacije, odgovarali. Praktično, jedne nedelje bi imali nastavu na koju su inače navikli – rekao je Šarčević.

    Kako je ministar pojasnio, uz poštovanje epidemioloških mera, to bi značilo da su jedne nedelje u školi, na primer, prvi i treći razred, a narednih sedam dana drugi i četvrti… Prema njegovim rečima, problem je kod osnovaca, jer postoji zakonski član koji kaže da ne mogu deca do 12. godine da ostanu sama kod kuće.

    Hitno potrebna oprema za nastavu na daljinu

    – U proteklom periodu, kada je trebalo profesionalno i odgovorno obavljati svoj posao, nastavnici su sve svoje resurse stavili na raspolaganje, u cilju regularnog završetka školske godine. Sada se situacija menja, jer nešto što je bilo vanredno, treba pretočiti u redovno stanje, a to bi mogao da bude veliki problem, kako za nastavnike, tako i za decu i roditelje. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ima tačan podatak broja zaposlenih u obrazovanju, a dodatnim pitanjem u Informacionom sistemu „Dositej“, može se saznati koliko je laptopova ootrebno, ne bi li se svakom nastavniku omogućilo sredstvo za onlajn nastavu. Predlažemo da se laptopovi doniraju školi, a da ih nastavnici uzimaju na revers. Tako bi, jednog dana kada sve ovo prođe, škola izašla sa više tehničkih kapaciteta iz korona krize. U suprotnom, nije jasno kako da sprovodimo nastavu na daljinu, jer nemamo na čemu, i kada će nadležni prihvatiti da problem postoji i početi da ga rešavaju – navodi se u otvorenom pismu, upućenom Aleksandru Vučiću, predsedniku RS, Ani Brnabić, predsednici Vlade i ministru Mladenu Šarčeviću, koje je potpisala predesednica Unije SPRS Jasna Janković.

    Što se tiče srednjoškolaca i studenata, Šarčević je rekao da problema nema , jer ima dovoljno velikih prostora da može da se ide na nastavu naizmenično, po ciklusima.Direktori škola su spremni da sprovode bilo koji vid nastave na koji se odluči država, ali smatraju da živu reč ništa ne može zameniti.

    – Onlajn nastava koju smo držali tri meseca bila je jedno značajno iskustvo, međutim, ona nije dobra ako traje dugo, pogotovo za mlađe generacije, a naročito za prvake i one koji prelaze u peti razred – rekao je za “Novosti” Jole Bulatović, direktor OŠ “Drinka Pavlović” u Beogradu. On smatra da je potrebno organizovati neki model nastave koji će podrazumevati fizičko prisustvo đaka u školi, bar povremeno.

    – Onlajn nastava na duži period je neodrživa, nijedan model koji je radikalan, a trajao je dugo, nije se pokazao kao dobar – objasnio je Bulatović. On je kao poseban problem naveo ocenjivanje, jer se pokazalo da je gotovo nemoguće realno proceniti znanje i oceniti đake kroz onlajn proveru znanja, takođe istakao je da je potrebno sve sagledati i u slučaju nepovoljne epidemiološke situacije primeniti neki srednji model.

    Sa navedenim se donekle slaže i profesor Tomislav Živanović, predsednika sindikata “Nezavisnost”.

    – Ne možete direktnu i neposrednu nastavu nikad zameniti drugim oblikom. Ta verbalna komunikacija u učionici je nezamenljiva. Onlajn nastava može da bude zanimljivija za neku decu, ali to je mali procenat u odnosu na one kojima odgovara neposredna komunikacija” objasnio je Živanović uz ocenu da je važna bezbednost svakog deteta i da treba ispoštovati sve mere koje nalaže borba protiv epidemije koronavirusa –  rekeo je Živanović za TV Nova S i dodao da je nekorektno “da ministar prosvete jedne nedelje najavljuje snimanje nastave već za sledeću nedelju ne vodeći računa o nastavnicima i njihovoj potrebi za odmorom. Važno je da svi budu svesni, da nastavnici za vreme onlajn nastave imaju više obaveza i nalaze se pod većem opterećenjem”.

    Bivši ministar prosvete Srđan Verbić je na TV Nova S rekao da “moramo da se pripremimo za onlajn nastavu jer je pitanje da li ćemo imati u septembru alternativu”. – Onlajn nastava ne može u potpunosti da zameni školu, jer ona ima društvenu ulogu u socijalizaciji učenika. Strašno je važno da nađemo način da se učenici ponovo okupe: da li će to biti povremeno, na otvorenom prostoru ili nekako drugačije, ali je strašno važno da se deca skupe. Da je najbolja na svetu, onlajn nastava ne ispunjava potpunu obavezu škole – upozorio je Verbić i izneo procenu da je tokom pandemije za nastavu izgubljeno od 10 do 20 odsto učenika koji nisu bili u mogućnosti da prate nastavu na daljinu, iz različtih razloga, možda nisu imali tehničke uslove ili su imali probleme u porodici.

    – Škola njih ne sme da zaboravi, jer mora da misli na sve svoje učenike- zaključio je Verbić.

    Onlajn nastava u određenom obimu, a u zavisnosti od epidemiološke situacije, u septembru je gotovo izvesna, procena je prosvetnih vlasti kao i prosvetara koji su udarnički radili pola polugdišta u drastično izmenjenim i izazovnim okolnostima.  

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija