• Novi sajt e-Uprave napravio probleme bolnicama i centrima za registraciju kola

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Zbog grešaka na novom sajtu e-Uprave, pojedine bolnice i centri za registraciju automobila u Srbiji suočili su se sa tehničkim problemima koji su započeli u ponedeljak, saznaje Danas.
    Kako piše list, novi sajt je znatno komplikovaniji za snalaženje, a prvog dana nadležni u nekim bolnicama nisu imali pristup e-Upravi (upisivanje novorođenih beba, plaćanje računa itd). 
     
    Takođe, u pojedinim centrima za registraciju automobila ne mogu da štampaju elektronsku nalepnicu koja je vozačima potvrda da im je vozilo registrovano. Zbog toga više stotina građana širom Srbije nisu u mogućnosti da registruju svoje automobile u centrima za tehnički pregled.
     
    „Otkako su u ponedeljak nadležni u e-Upravi uradili promene na svom sajtu mi nismo u mogućnosti da obavimo registraciju automobila iako je tehnički pregled uspešno obavljen. Naime, zbog promena na sajtu e-Uprave onemogućeni smo da štampamo elektronsku nalepnicu što je osnovna potvrda da je vozilo registrovano. Dnevno kroz naš centar prođe desetak ljudi kojima ne možemo da ponudimo usluge registracije, ne našom greškom. Sa tim problemom smo suočeni od prvog dana otkako je došlo do izmene sajta. Kontaktirali smo nadležne za elektronsku upravu u Vladi Srbije, međutim, do danas nismo dobili nikakav odgovor“, kažu za „Danas“ u jednom od centara za registraciju vozila.
     
    I bolnice su imale probleme oko unošenja podataka u elektronskoj formi što im je otežalo svakodnevni rad.
     
    „Očito je da su izvođači radova na sajtu e-Uprave aljkavo i polovično obavili svoj posao. Epilog je bio takav da novi sistem koji su implementirali nije radio u ponedeljak. Tek naknadno su poslali instrukcije kako i šta treba uraditi da bi se omogućio normalan pristup. Takođe, umesto da bude unapređen, što je bilo postavljeno kao radni zadatak, sajt je sada komplikovaniji za pristup o čemu izgleda nije vođeno računa. Kada je reč o bolnicama problem je rešen i sada stvari funkcionišu redovno, ali se postavlja pitanje kako je sajt uopšte mogao da bude postavljen na mrežu bez prethodnih provera da li je u funkciji za krajnje korisnike ili ne“, navodi IT stručnjak angažovan u jednoj od bolnica.
     
    Prema njegovim rečima, računari u nekim bolnicama i centrima za registraciju automobila su onemogućeni da pristupe novom sajtu e-Uprave iz tehničkih razloga.
     
    „Da bi do toga došlo potrebno je postaviti nove brauzere odnosno pretraživače za Internet. Po svemu sudeći nadležni u e-Upravi su zaboravili da o tome na vreme informišu svoje korisnike te su nastali problemi“, navodi sagovornik lista.
     
    Sa druge strane, u Kancelariji za informacione tehnologije i e-Upravu tvrde da su „sve nepravilnosti otklonjene“ te da je „problem bio kod korisnika, a ne do nadležnih u Vladi Srbije“.
     
    „Neki od korisnika su imali zastarele pretraživače na svojim računarima i to je razlog zašto nisu mogli da pristupe novom sistemu, odnosno sajtu e-Uprave. Poslali smo svima precizne instrukcije šta je potrebno uraditi da bi pristup bio omogućen. Na taj način problemi su otklonjeni i niko više nije zvao da prijavljuje da ne može da pristupi sistemu“, navode u Kancelariji za informacione tehnologije i e-upravu.
     

    Zbog grešaka na novom sajtu e-Uprave, pojedine bolnice i centri za registraciju automobila u Srbiji suočili su se sa tehničkim problemima koji su započeli u ponedeljak, saznaje Danas.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija