Gradjevinac Foto: pexels
Srbija

NOVI ZAKON: Poslodavci će morati da osiguraju sve zaposlene

Izvor: 
Beta Sub, 30/11/2019 - 09:36

Predlog novog Zakona o osiguranju u slučaju povreda na radu vrlo brzo će ući u proceduru u Skupštini Srbije, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević.
 
"Predvidjeno je da svi poslodavci moraju da osiguraju sve svoje zaposlene, bez obzira kojim poslom se bave", kazao je Djordjević.
 
On je ocenio i da će novi zakon "doneti odredjeno opterećenje privrednicima koji do sada nisu osiguravali svoje zaposlene, ali će, kada se budu dešavale povrede na radu, isplata štete biti veliko rasterećenje".
 
Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović kazao je da je "zadržan trend rasta tržišta osiguranja, uprkos tome što je ono i dalje skromno razvijeno".
 
On je naveo da je od "pojedinih vrsta osiguranja najveće učešće u ukupnoj premiji ostvarilo osiguranje od autoodgovornosti sa 33,3 odsto, životno osiguranje sa 22,4 odsto, imovinsko osiguranje sa 18 odsto i osiguranje motornih vozila sa 9,6 odsto".
 
Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović ukazao je da osiguranje poljoprivrede nije dovoljno zastupljeno u Srbiji i pokriva samo pet odsto domaćinstava.
 MarketingNajnovije vesti