• Novog leka u Srbiji ima za 5.800 kovid pacijenata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiju je stiglo ukupno 5.800 novog leka za kovid19 američkog proizvođača Elaj Lilija, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguiranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

    Ona je na TV Prva rekla da je u petak stiglo tog specifičnog leka za 1.800 pacijenta, a juče za još 4.000 pacijenata, dok sledeće količine stižu tokom aprila i maja.
     
    Ove količine su za sada dovoljne„, rekla je Radojević Škodrić i navela da je već definisan jasan protokol kojim će rukovoditi stručnjaci Goran Stevanović i Mijomir Pelemiš.
     
    Objasnila je da taj novi lek za kovid pacijente sprečava da se virus dalje vezuje za ćeliju i navela da je njegova efikasnost jako visoka i iznosi 95 odsto.
     
    Ima mnogo lekova iz ove grupe, ali nabavljamo isključivo one koji su pokazali najveću efikasnost„, rekla je Škodrić.
     
    Navela je da je Srbija četvrta zemlja u Evropi koja je nabavila taj lek, a da ga još imaju Nemačka, Mađarska i Češka. Škdorić kaže da se ovaj lek daje pacijentima koji nisu hospitalizovani i sprečava da pacijent dobije težu kliničku sliku. Namenjen je, dodaje, za pacijente koji imaju lake i umerene simptome, ali koji su u riziku da dobiju težu sliku zbog hroničnih i drugih oboljenja.
     
    Lek se daje pozitivnim pacijentima u prvih 10 dana od pojave simptoma„, rekla je Škodrić i obajsnila da se lek daje u obliku infuzije samo jedanput u dnevnoj bolnici ili kovid ambulanti.
     
    Ona je naglasila da je vakcina najbolji lek, jedini lek u borbi protiv kovida, da ona ne može da spreči zaražavanje, ali da sprečava tešku fazu bolesti bolesti. Istakla je i važnost poštovanja mera i navela da u nekim zemljama i pored zatvaranja broj zaraženih i dalje ne ne pada.
     
    Jedini izlaz je poštovanje mera, bolnice su nam preopterećene. Molim za poštovanje mera„, kaže Radojević Škodrić.
     

    U Srbiju je stiglo ukupno 5.800 novog leka za kovid19 američkog proizvođača Elaj Lilija, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguiranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]