• Novosadski psihijatar o Hipokratovoj medalji Vučiću: Nije on problem, već simptom, mi smo bolesni

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Psihijatar iz Novog Sada dr Nebojša Baračkov pokrenuo je inicijativu za „ograđivanje od dodele Hipokratove medalje predsedniku države“, koju mu je uručilo Društvo lekara Vojvodine.
     

    Pet članova društva se ogradilo od ovog čina Društva lekara Vojvodine (DLV), navodeći da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije dostojan priznanja.

     
    Baračkov za Nova.rs kaže da je inicijativu podržalo, imenom i prezimenom, tek nekolicina kolega.
     
    „Nas petoro je potpisalo, a šta je sa ostalima, ne znam, pitajte njih. Istina, javljalje su nam se kolege da usmeno pruže podršku, ali sa izgovorom da ne smeju da potpišu, da se plaše gubitka posla ili maltretiranja od strane nadređenih. Njihovo mišljenje i stav ne sme nigde biti zabeležen jer povlači posledice, a meni je to razumljivo za sve koji rade u državnim ustanovama. Brojne kolege su pretrpele torturu, mnogi su i udaljeni sa posla, nakon što su imenom i prezimenom pristupili Ujedinjenima protiv kovida, tako da je jasno zašto je sada dalo potpis samo petoro ljudi. Strah je nadvladao“, kaže Baračkov.
     
    Po njegovim rečima, lekari žele da imaju pravo na svoje mišljenje, kao i da poboljšaju zdravstveni sistem u Srbiji, „koji trenutno prolazi kroz najgori period u istoriji, a da im se političari u to ne mešaju“.
     
    Kako kaže, kao član DLV-a nije bio upućen u dešavanja u vezi sa dodelom medalje Vučiću. Pita se da li to znači da kada se budu donosile i neke veće i ozbiljnije odluke u zdravstve, neće biti pitani lekari, već ljudi koji sa medicinom nemaju veze. Ukazuje da je ograđivanje od dodele medalje Vučiću odbrana njihovog imena. 
     
    „Hipokratova medalja može biti dodeljena samo nekome ko je iz lekarske profesije. Prva i jedina pre ove, dodeljena je Vladeti Jerotiću koji je bio psihijatar, a davanje Vučiću, koji nema medicinsku diplomu je samo kršenje Statuta i ništa drugo“, navodi on.
     
    Baračkov za Nova.rs objašnjava da potpisnici inicijative nemaju nikakve zahteve, kao i da „nije Vučić problem, on je simptom, a mi smo bolesni“.
     
    „Vučić je nebitan, jer sad je on na vrhu, ali sutra će biti neko drugi, a mi ostajemo u ovom raspalom sistemu sa pojedincima koji će se uvlačiti svakome. Ako želimo ozbiljno društvo, koje napreduje, ovakve stvari više nikada ne smeju da se dogode. Naš zdravstveni sistem je raskomadan, ne vidimo nikakav napredak u funkcionisanju, pa ne znam koji je povod ni za tu medalju. Možete graditi bolnice, što pozdravljamo, ali to nema nikakvog smisla sad kad u njima nema ko da radi, nema lekara koji će da leče obolele, jer svi su ovu zemlju napustili. Moramo da vratimo poverenje građana, naših pacijenata, ali prethodno moramo da ustanemo iz blata“, poručuje novosadski psihijatar.
     
     

    Psihijatar iz Novog Sada dr Nebojša Baračkov pokrenuo je inicijativu za „ograđivanje od dodele Hipokratove medalje predsedniku države“, koju mu je uručilo Društvo lekara Vojvodine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija