• NUNS: Novinari na udaru policije i demonstranata

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje brutalne napade policije i demonstranata na novinare koji su u toku večeri izveštavali sa protesta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

    Prema informacijama kojima raspolažemo, najteže je povređen izveštač Bete Žikica Stevanović koji je zadobio povrede glave zbog čega je zadržan u hitnoj pomoći do jutra.  Lakše su povređeni i kamermani te agencije Luka Pređa i Relja Pekić. U toku večeri fizički su napadnute  i novinarke portala Nova S Milica Božinović koja je od policajca zadobila udarce pendrekom pri čemu joj je iz ruke izbijen telefon kojim je snimala proteste, kao i Nataša Latković kojoj su pripadnici policije bacili na zemlju novinarsku legitimaciju koju im je novinarka prethodno pružila.  Novinari RTS-a Milan Srdić i Lazar Vukadinović su u Novom Sadu fizički napadnuti od strane demonstranata. Tom prilikom je snimatelju Vukadinoviću povređena ruka a kamera polomljena, dok je Srdić doživeo verbalne uvrede. U Nišu je novinarska ekipa RTS-a doživela fizičke nasrtaje i verbalne uvrede, a kamera im polivena vodom od strane demonstranata. Svojim kolegama sa RTS-a u pomoć su pritekli novinari Južnih vesti i sprečili dalju eskalaciju.

    Naročito zabrinjava činjenica da je policija primenila ozbiljnu fizičku silu prema novinarima uprkos tome što su se oni prethodno legitimisali. Imajući u vidu da su sinoćni napadi bili brutalniji nego prethodne noći, te da policija očigledno ne reaguje na apele da novinare zaštiti a ne da ih napada, ovakvo ponašanje tumačimo kao nameran napad na one čiji zadatak je da izveštavaju građane Srbije o dešavanjima od javnog interesa.  Na ovaj način se šalje poruka ostalim novinarima da i oni mogu slično proći i dodatno vrši pritisak na njih. Podsećamo da je osnovni zadatak organa javne vlasti da štiti građane kao i da se napadi na novinare tretiraju kao pokušaj gušenja medijskih sloboda i prava. 

    I ovog puta građane pozivamo da ne napadaju novinare i medijske radnike koji izveštavaju sa događaja te i da ih zaštite ako su u mogućnosti. Bez obzira na nezadovoljstvo građana načinima na koji medijske kuće izveštavaju, fizičko nasilje nad novinarima je nedopustivo.  

    Apelujemo na novinare da i dalje na vidnim mestima ističu obeležja koja bi policiji i demonstrantima stavila do znanja da su novinari ili članovi novinarske ekipe.  

    NUNS će ovim napadima obavestiti sve domaće i međunarodne organizacije koje se bave medijskim slobodama i zaštitom novinara, a napadnutim kolegama i njihovim redakcijama nudimo pravnu i drugu pomoć.

    Pozivamo sve novinare u Srbiji na profesionalnu solidarnost kako bismo zaštitili ljudska i profesionalna prava kolega i prava građana da budu informisani.

     

    Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje brutalne napade policije i demonstranata na novinare koji su u toku večeri izveštavali sa protesta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]