• NUNS: Sankcionisati Pink jer nastavlja sa emitovanjem nasilja uživo u programu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Televizija Pink nastavlja da emituje nasilje u svom rijaliti programu, a drugi mediji to prenose bez cenzure, saopštava NUNS.

    Naime, juče u ranim jutarnjim satima na televiziji Pink je emitovan uživo rijaliti program „Zadruga 5“, u kojem su prikazane uznemiravajuće scene nasilja u kojima jedan od učesnika rijaliti programa, Filip Car, udara, odnosno, hvata za vrat drugu učesnicu Dalilu Dragojević, kako bi je sprečio da napusti prostoriju, nakon čega se ona hvata za vrat, kašlje, ostaje bez daha i glasa i plače, čime je na najgrublji način povređen Zakon o elektronskim medijima i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga.

    Emitovanjem ovakvog sadržaja, kojim se ističe i podstiče nasilje i nedozvoljeno ponašanje, vređa se javni interes i na najgrublji način se krše ljudska prava, čime je povređen i lični interes. Zakonom i Pravilnikom je izričito zabranjeno emitovanje ovakvih sadržaja i nalaže se obaveza Regulatornog tela za elektronske medije da se stara da se u svim programskim sadržajima poštuju dostojanstvo ličnosti i ljudska prava.

    Zbog kršenja navedene regulative, Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije.

    Budući da je ovo drugi put za kratko vreme da se takav sadržaj emituje na istoj televiziji, zahtevamo od REM-a da hitno reaguje tako što će da izrekne ozbiljnu meru, kako bi se sprečilo dalje emitovanje nasilja i kako bi Pink povećao bezbednost učesnika rijaliti programa. Takođe, smatramo da je potrebno pravilnikom urediti emitovanje rijaliti programa.

    Podsetimo, “Slavko Ćuruvija fondacija” već je podnela prijavu 27. maja zbog istog dela.

    Takođe, pozivamo sve medije koji prenose dešavanja u rijaliti programima da ne dele sadržaj koji promoviše nasilje, jer fotografije i snimci nasilničkog ponašanja, pogotovo nasilja nad ženama, podstiču takvo ponašanje u celokupnom društvu, dodaje se u saopštenju.

    Televizija Pink nastavlja da emituje nasilje u svom rijaliti programu, a drugi mediji to prenose bez cenzure.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]