• Objavljena velika prognoza vremena: Sumorna jesen u Srbiji?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Portal „Akju veder“ (AccuWeather) objavio je veliku prognozu za 2021. godinu kojom je obuhvaćena i regija Balkana, pa i Srbija.
     
    Prema ovoj prognozi, Balkan i Srbiju toplotni talasi čekaju i početkom jeseni, a potom se očekuju obilnije padavine i mogućnost poplava u novembru, prenosi Sputnjik.
     
    S temperaturom površine mora za oko 2-5 stepeni Celzijusovih iznad normale, stvara se dovoljno energije za održavanje tropskih obeležja koja se kreću kroz Evropu, navode prognostičari ovog servisa.
    „Zato se očekuje da će jedan do tri tropska udara doći u Evropu u narednim mesecima“, rekao je član tima za međunarodnu dugoročnu prognozu Tajler Rojs.

    Rojs navodi da bi tropske oluje mogle da prežive putovanje preko Atlantika i dođu do kontinenta. U prvoj polovini jeseni najverovatnije će doći do tropskog sistema u regiji Irske, Severne Irske, Škotske, Velsa i severne Engleske.

    Kako se olujni trag bude pomerao prema jugu do kraja oktobra i novembra, ta pretnja će se prebaciti i na jug, u severozapadne delove Španije i Portugalije.

    Sredinom avgusta, temperature površine mora u istočnom Mediteranu bile su za 3-4 stepena iznad normalne, objašnjavaju meteorolozi

    Kako prognoziraju, periodi obilnih padavina mogu da se prošire i na jug Italije i na Balkan, posebno krajem oktobra i novembra.

    Očekuje se da će se intenzivnija letnja vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, posebno početkom jeseni.Tokom prve polovine jeseni, moguće je da se toplotni talas zadrži na Balkanu i u Grčkoj.

    Svetska meteorološka organizacija definiše toplotni talas kao razdoblje od pet ili više dana s prosečnim temperaturama za najmanje 5 stepeni Celzijusa iznad normale. Vrući i suvi uslovi početkom sezone omogućiće da se šumski požari koji su harali selima po delovima Balkanskog poluostrva nastave do jeseni, prenosi portal „Indeks“.

     

    Od oktobra veće količine padavina, poplave i klizišta

    Oluje s Mediterana mogu povremeno da donesu kratka olakšanja od vrućine, prognoziraju meteorolozi. Krajem oktobra i početkom novembra očekuju se veće količine padavina.

    „Nova pretnja od poplava proširiće se iz Italije na Balkan, posebno u novembru“, rekao je Rojs.

    On je upozorio da obilne padavine mogu da dovedu i do klizišta.

     

     

    Portal „Akju veder“ (AccuWeather) objavio je veliku prognozu za 2021. godinu kojom je obuhvaćena i regija Balkana, pa i Srbija.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]