• Obradović i Tepić saglasni da se za izborne uslove treba boriti u jednoj koloni

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić sinoć su se saglasili da se za izborne uslove treba boriti u jednoj koloni, a da se o izlasku na izbore treba dogovoriti u opoziciji, ali da svakako i ako se izlazi u više kolona mora da postoji sporazum o nenapadanju i zajedničkom čuvanju kutija.

    Obradović je u onlajn debati „Kako do demokratije – šminkanjem izbornih uslova ili promenom izbornog sistema“ rekao da se za izborne uslove treba boriti u jednoj koloni, a posle toga sesti i videti istraživanja, te odlučiti da li se treba ići u jednoj, dve ili više kolone i da po pitanju izlaska na izbore treba biti pragmatičan.

    Tepić je rekla da se u tom smislu apsolutno slaže sa Obradovićem i da bez obzira na to da li će se ići u jednu, dve ili tri kolone, mora postajati jedinstvo oko nenapadanja i čuvanja glasačkih kutija.

    Govoreći o izbornim uslovima, Obradović je rekao da je za poštene izbore važno oslobađanje medija, obustavljanje funkcionerske kampanje i razdvajanje izbora na različitim nivoima.

    On je rekao da treba tražiti vanredne izbore na svim nivoima u različitim terminima, ali da je pitanje ko će garantovati da će novi izborni uslovi biti poštovani, te da bi u tom smislu trebalo napraviti prelaznu vladu ili komisiju sačinjenu i od vlasti i opozicije.

    Marinika Tepić rekla je da se oni u SSP ne slažu sa predlogom tehničke vlade, jer bi to ostavilo gorak ukus kolaboracije, već da treba napraviti ministarstvo koje će pripremati izbore i nadzirati izborni proces.

    Prema njenim rečima, ministra bi delegirala opozicija, ali bi to bio neki ekspert.

    Obradović je rekao da mu je važno da se paralelno sa temom izborni uslovi razgovara i o temi izbornog sistema i ocenio da bi proporcionalni izborni sistem sa otvorenim listama naterao kandidate da svi trče tu trku i da će se svako potruditi da predstavi i svoj program i ličnost i da bi to donelo demokratizaciju samih političkih partija, kao i omogućilo ulazak nepartijskih ličnosti.

    „Mi trenutno imamo grupe građana koje su neuređene i ostavljene u pravnom vakuumu. Zašto ne bismo grupama građana dali pun politički kapacitet“, pitao je Obradović.

    Tepić je rekla da je opozicija bila u pravu kada je pozvala na bojkot i da je i vlast izvukla pouku iz izbora i da je jasno da je ogromna neprijatnost i „gibanje“ zbog onoga kako izgleda parlament i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da slika parlamenta kakva ide u međunarodnu zajednicu nije dobra ni za njega.

    „Sigurna sam da će izborni uslovi morati da se promene. Nemoguće je da se ne promene izborni uslovu jer je Aleksandar Vučić popio lekciju na izborima u junu“, rekla je Tepić i dodala da je lekcija bila jasna jer je ovo stanje neodrživo i da Vučiću neće odgovarati da opozicija ne izađe na izbore.

    Izrazila je uverenje da će se dobiti makar minimalni izborni uslovi za izlazak, ali da ako do toga ne dođe, bojkot je ponovo opcija.

    Upitan da li deli entuzijazam Marinike Tepić, Obradović je rekao da je bojkot razgolitio nedemokratičnost sistema i da je vlast to priznala skraćivanjem mandata Skupštine i Vlade Srbije i da u tom smislu gaji optimizam da će stvari morati da se menjaju, ali da opoziciji niko ništa neće pokloniti.

    On je rekao da „bojkot treba izbaciti kao opciju“, već da opozcija mora da nađe način da se izbori za izborne uslove.

    Na pitanje kako opozicija planira da mobiliše ljude da izađu na izbore, Tepić je rekla da je Beograd najveći „rezervoar“ i da nema toliki problem sa slobodom medija i da je Beograd „zreo“, ali da kada je reč o parlamentarnim izborima, kampanja mora da se strateški promeni, jer za razliku od kampanje za bojkot, kada se bude pristupilo aktivnoj političkoj kampanji mora se primeniti drugačija – motivišuća kampanja.

    Obradović je rekao da se ne bi lako predao na predsedničkim izborima i da opozicija može da pronađe kandidata poput Zdravka Krivokapića u Crnoj Gori, a da parlamentarni izbori budu ranije organizovani uz ispunjavanje određenih uslova, kao i da pre toga opozicija mora da napravi nekoliko zahteva i pozove građane da ako treba i na ulici traže ispunjavanje tih zahteva.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]