eps
Srbija

Od 1. oktobra skuplja struja

Izvor: 
Tanjug Čet, 31/08/2017 - 15:59

Savet Agencije za energetiku Srbije se na današnjoj sednici saglasio sa odlukom da se cena električne energije za domaćinstva i male kupce poveća za dva odsto od 1. oktobra.

"Elektroprivreda Srbije" je, nakon analize sa ekspertskim timom Svetske banke, a u skladu sa planom finansijske konsolidacije, uputila zahtev AERS-u, za povećanje cene električne energije u iznosu od dva odsto, saopštilo je Ministarstvo energetike.
 
To predstavlja usklađivanje cene samo za deo inflatornog kretanja, što je posledica ukupne finansijske stabilizacije u Srbiji, kao i dobrih finansijskih rezultata koje je ostvario EPS, za šta je dobijena pozitivna ocena i saglasnost međunarodnih finansijskih institucija.
 
Mesečni račun za struju prosečnog građanina će biti povećan za 68 dinara.
 
Kako navode iz Ministarstva, Srbija ostaje država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, daleko ispod cena u regionu. "Struja je kod nas jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto je niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj."
 
Podsetimo, 70.350 domaćinstava u Srbiji ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 kilovat časova električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.


Marketing

Najnovije vesti