Pisanje Foto. pxhere
Srbija

OD 1. SEPTEMBRA NOVI PRAVILNIK: Đaci će morati da pišu referat o ekskurzijama

Izvor: 
RTS/Novosti Čet, 29/08/2019 - 09:05Novi pravilnik o đačkim ekskurzijama počeće da se primenjuje od 1. septembra.  Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković rekla je za RTS da su jasno definisane regije Srbije kao destinacije, a novina je da školama sledi stručno uputstvo o tome.

 
Nedeljković je rekla da će, prema novom pravilniku, u inostranstvo moći samo veliki maturanti, a učenici osnovnih škola, jednom u toku svog školovanja, mogu odabrati destinaciju, a to može da bude Republika Srpska. Kako kaže, to se ne smatra inostranstvom, ali je izlazak iz Srbije i do sada nije bilo uobičajeno kada su u pitanju osnovci.
 
Cilj i svrha ekskurzije i za velike maturante i za osnovce treba da budu potpuno isti - obrazovno-vaspitni. Kaže da su ekskurzije u nekom trenutku izgubule svoju pravu svrhu i pretvorile se, kada se govori o srednjim školama, u jednu vrstu turističkog obilaska i pomalo šopinga.
 
"Ideja nam je bila da deca upoznaju Srbiju i njene lepote i u novom pravilniku smo jasno definisali regije Srbije, da ne budu samo određene planine ili i određene banje", rekla je Nedeljković.
 
Kako ističe, cilj je bio da to prestane i da deca shvate da je Srbija dovoljno lepa i dovoljno velika.
 
"Podelili smo u ovom trenutku Srbiju na osam regija, uvažili smo geografske osobine i šta regije u kulturnom smislu poseduju", kaže pomoćnica ministra.
 
Stručno uputstvo školama
 
Ono što je novina jeste da školama sledi stručno uputstvo koje će mnogo detaljnije govoriti o ovim regijama, istakla je Nedeljkovićeva.
 
"Mi smo tokom leta intenzivno radili, moram da se zahvalim predstavnicima Jute i kolegama iz Ministarstva turizma. Dakle, imali smo radnu grupu koja se bavila vrlo ozbiljno regionalizacijom Srbije na način na koji do sada to nije bilo urađeno", istakla je Nedeljkovićeva.
 
 
 
Stručno uputstvo koje će škole dobiti i uvrstiti u godišnji plan rada, koji se donosi do 15. septembra, biće jasnije u smislu definisanja regija, ali i jedne obaveze - da se u godišnjem planu obavezno nađu obilasci naših centara izvrsnosti - Viminacijum, Tršić, gde je osnivač Republika zajedno sa lokalom, objašnjava ona.
 
Novitet je da će đaci imati obavezu da napišu referat o tome gde su bili i šta su videli.
 
Postizanje vaspitnih ciljeva 
 
Prema njenim rečima, ekskurzija je pravo mesto gde se može raditi na postizanju vaspitnih ciljeva i na socijalizaciji dece.
 
"Vrlo je važno da deca ponesu određena znanja i saznanja koje će primeniti u nastavi i koja će moći da izlože pred drugim učenicima, pred parlamnentom, pred Savetom roditelja", kaže ona. Dodaje da je do sada bila obeveza da se podnese izveštaj Savetu roditelja o destinaciji, ali nekada je u praksi primenjivano, a nekada ne.
 
Strogo zabranjen alkohol, ukor moguć i na ekskurziji 
 
Svaki autobus koji prevozi đake moraće da ima ima pojas za vezivanje. Za putovanje duže od dva dana roditelji će dostavljati podatke o zdravstvenom stanju učenika.
 
"Kada dete dajete učitelju, on mora biti upoznat sa zdravstvenim stanjem deteta, kako bi umeo da pravovremeno reaguje. Potvrdu izdaje odabrani lekar, sve je kontrolisano i uvid u dokumentaciju ima odeljenski starešina, roditelj i odabrani lekar", navela je Nedeljkovićeva.
 
Novim pravilnikom je strogo zabranjen alkohol za sve učesnike putovanja.
 
"Vrlo je važno napomenuti da je konzumiranje alkohola i drugih opijata na ekskurzijama strogo zabranjeno i kažnjivo", kaže ona. "Bezbednost je na prvom mestu. Obavezno je upoznavanje učenika oko zabrane konzumiranja alkohola, a ukor će moći da se dobije i na ekskurziji", poručuje i ministar.
 
Cene i dalje paprene
 
Ono što, međutim, nije precizirano jesu cene ekskurzija, na koje roditelji imaju mnogo primedbi i smatraju da su često nerazumno visoke. Nemali je broj onih koji misle da u formiranju cene ima zloupotreba i "dilova". I dalje će jednodnevne izlete morati da plaćaju i do 3.000 dinara, rekreativnu nastavu do 25.000, a ekskurzije u inostranstvo i do 500 evra.
 
 
 
Na pitanje "Novosti" zbog čega pravilnik ovo nije preciznije regulisao, u Ministarstva prosvete rekli su sledeće:
 
"Pravilnikom je predviđeno da se do najpovoljnije ponude dođe kroz postupak javnih nabavki kao što je to slučaj i sa svim ostalim korisnicima budžetskih sredstava. Na sve što je vezano za ekskurzije i nastavu u prirodi, saglasnost mora da da Savet roditelja škole."
 
Međutim, ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je ovim povodom da Savet roditelja škole i opštinski saveti moraju da objave ako je neka cena nerazumna.
 
"S obzirom na mogućnosti, gledaće se kako da se ujednače cene. Određene agencije isti aranžman nude u Beogradu i u nekom gradu u unutrašnjosti po dve cene. Pošto je platežna moć veća u Beogradu, oni se igraju time. Ako je neka cena nerazumna, uprava škole i Savet roditelja moraće da objasne zašto je nerazumna", rekao je on.
 
 MarketingNajnovije vesti