• Od početka godine 11 žena ubijeno u porodičnom nasilju, 14 dece ostalo bez majki

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je od početka godine 11 žena ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

    Mihajlović je, posle uručenja ugovora za finansiranje projekata organizacija civilnog društva koje pružaju uslugu podrške SOS telefon, rekla da samo zajedničkim radom borba protiv nasilja nad ženama može biti efikasnija.

    Ugovori za finansiranje projekata, čija je ukupna vrednost 40.000 dolara, uručeni su predstavnicama osam organizacija iz Srbije.

    „Od početka godine je 11 žena izgubilo život u porodičnom i partnerskom nasilju, a 14 dece ostalo bez majki“, naglasila je Mihajlović.

    Prema njenim rečima, važno je da se s organizacijama civilnog društva u borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama uključe i drugi resori u Vladi Srbije.

    „Da od malih nogu učimo našu decu da je nasilje nedopustivo, da se o tome govori u vrtićima, da pošaljemo poruku da nema nasilnih, nema neravnopravnih, to se postaje“, rekla je Mihajlović.

    Zbog poslednjeg slučaja nasilja u porodici, koje se dogodilo pre nekoliko dana u Čačku, kada su ranjeni majka i sin, dok je otac posle napada počinio samoubistvo, Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Ministarstva unutrašnjih poslova.

    Ombudsman je kontrolu pokrenuo po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija o slučaju nasilja u selu Zablaće, navodi se u saopštenju ove institucije.

    Zaštitnik građana je od oba ministarstva zatražio da ga u roku od 15 dana „obaveste o svim relevantnim činjenicama vezanim za medijske navode, posebno one koji se odnose na informaciju da je porodično nasilje bilo prisutno u toj porodici i ranije“.

    Nadležna ministarstva treba da izveste Zaštitnika građana da li su ranije obaveštavani o postojanju nasilja u ovoj porodici i ako jesu koje mere i aktivnosti su preduzimali po tom pitanju.

    „Potrebno je da Zaštitnika građana izveste i da li je uspostavljena saradnja organa (policije, ustanove socijalne zaštite i pravosudnih organa) u cilju zaštite žene i dece, odnosno mere prevencije porodičnog nasilja u skladu sa Opštim i posebnim protokolima za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima“, navodi se u saopštenju.

    UNDP: Tokom pandemije 30 odsto više žena prijavilo nasilje

    Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransis Pikap, istakla je da će se nastaviti zajednički rad na ohrabrivanju žena da prijave nasilje.

    „Jedan od zadataka biće i pružanje kontinuirane podrške organizacijama koje svojim iskustvom mogu da unaprede borbu protiv nasilja. Sada više žena prijavljuje nasilje, 30 odsto više tokom pandemije, ali i dalje imamo slučajeve kada se žene ne odluče na taj korak i u tome im moramo pomoći“, rekla je Pikap.

    Šef Odeljenja za razvojnu saradnju ambasade Švedske u Beogradu Ola Anderson istakao je da je program saradnje koji postoji dobra osnova za unapređenje borbe protiv nasilja.

    „Iskorenjivanje nasilja nad ženama poklapa se s našim osnovnim principima spoljne politike. Ovaj program je dobar jer pruža mogućnost lokalne, centralne institucionalne podrške organizacijama koje se bore protiv nasilja“, rekao je Anderson.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]