• Od početka godine stradala 33 pešaka, među njima i troje dece

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Srbiji su od početka godine stradala 33 pešaka, što je skoro polovina svih poginulih u saobraćajnim nesrećama, a među njima je troje dece koja su bila pešaci, upozorio je danas direktor Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Duško Pešić.

    Agencija je tim povodom najavila od 1. aprila pokretanje kampanje za povećanje bezbednosti pešaka i biciklista u saobraćaju tokom koje će se, u saradnji sa saobraćajnom policijom, obilaziti neosvetljena i kritična mesta bez trotoara, kao i opštine gde je najviše ugrožena ta kategorija učesnika u saobraćaju.

    „Zabrinjava što prošle godine za prva tri meseca nismo imali poginulu decu u saobraćaju, dok je od početka 2021. poginulo troje dece koja su bila pešaci“, rekao je Pešić Tanjugu.

    Agencija je u ponedeljak, kako je naveo, pokrenula inicijativu uputivši dopis za zahtevom za hitan sastanak sa ministrom prosvete, na kome će biti predloženo da se održi jedan ili više časova onlajn u osnovnim i srednjim školama posvećenih bezbednosti saobraćaja.

    Pešić napominje da deca zbog onlajn nastave sada imaju više slobodnog vremena koje provode napolju.

    Apelovao je na roditelje da više pažnje obrate gde im se kreću decu i njihovoj bezbednosti u saobraćaju.

    Inače, oko četvrtina nastradalih u saobraćaju su pešaci, zbog čega će ABS pokrenuti kampanju posvećenu pešacima i biciklistima koja će trajati oko meseca dana, dodao je Pešić.

    Bezbednost učesnika u saobraćaju pešaka i biciklista biće u fokusu Agencije tokom cele godine.

    Tokom kampanje će ljudi iz ABS zajedno sa saobraćajnom policijom razgovarati sa pešacima i biciklistima, kojima će se noću deliti promotivni materijali, lampe, reflektujući prsluci, svetleće torbe, rančevi i tregeri i slično.

    Policija će i kažnjavati neodgovorne, a kampanju će pratiti i video spot.

    Pešić je naveo da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda to što pešaci i biciklisti nisu dovoljni vidljivi vozačima.

    Poseban akcenat biće stavljen na učešće dece u saobraćaju, rekao je Pešić dodajući da su petak bile dve nezgode u kojima je nastradalo troje dece, u jednoj kada je vozilo naletelo na grupu od šestoro dece koja su bila pešaci i u drugoj kada je vozač kurirske službe zgazio dvogodišnje dete u krugu kuće.

    U Srbiji su od početka godine stradala 33 pešaka, što je skoro polovina svih poginulih u saobraćajnim nesrećama, a među njima je troje dece koja su bila pešaci, upozorio je danas direktor Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) Duško Pešić.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]