• Od sledeće godine avionom iz Niša za Beograd

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na novom spisaku avio-linija u javnom interesu, koji je proglasila Vlada Srbije, po prvi put našli su se i letovi iz Kraljeva, kao i let Niš-Beograd-Niš, piše Nova ekonomija.

    Od januara 2022. godine do kraja 2023. godine sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ dva puta nedeljne trebalo bi da saobraća avion do i od Frankfurt/Hana, Kelna, Ljubljane i Istanbula, a u toku letnje sezone i to Atine i Tivta.

    Četiri leta nedeljno trebalo da bude na relaciji Niš-Beograd-Niš.

    Dva puta nedeljno trebalo bi da saobraća linija od Kraljeva do Istanbula, a toku letnje sezove i do Tivta i Soluna.

    Linija u javnom interesu može da se proglasi ako se odnosi na rutu ka aerodromu koji opslužuje region ili regione u razvoju u Srbiji ili ukoliko ruta ima manje od 100.000 putnika godišnje, navodi se u Uredbi o uslovima za proglašenje linije u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju.

    Da bi linija dobila status da je u javnom interesu potrebno je i da prevoz drugim vidom saobraćaja ne zadovoljava potrebe regiona, da na liniji ne postoji komercijalni interes za obavljanje redovnog avio-prevoza i da je relacija značajna za privredni i društveni razvoj Srbije, a „naročito za povezivanje regiona sa industrijskim centrima, privlačenje investicija, povezivanje sa dijasporom“ i da se uspostavlja u redovnom avio-prevzou za period utvrđen zakonom.

    Pogodnosti za obavljanje avio-prevoza na liniji u javnom interesu mogu da obuhvataju i kompenzaciju koja se daje avio-prevoziocu, ali u tom slučaju iznos ne sme da premaši neto troškove „uzimajući u obzir odgovarajući prihodi koji zadržava avio-prevozilac, kao i razumnu dobit“, piše u Uredbi.

    Pre dve godine, Vlada je donela odluku o proglašenju linija u javnom interesu koje su poletale sa niškog aerodroma.

    Letovi do 12 evropskih gradova su 2019. proglašeni da su u javnom interesu: do Nirnberga, Frankfurta, Rima, Hanovera, Ljuljane, Salcburga, Bolonje, Budimpešte, Geteborga, Fridrishafena, Karlsrua i Tivta.

    Pola godine kasnije sa spiska je izbrisan let do Budimpešte.

    Kako su pisale Južne vesti, od ovih 12 letova, saobraća jedino linija Niš-Frankfurt.

    Još 2019. godine Er Srbija je dobila subvencije za 12 avio-linija, u vrednosti od 5 miliona evra na godišnjem nivou, piše ovaj portal.

     

    Na novom spisaku avio-linija u javnom interesu, koji je proglasila Vlada Srbije, po prvi put našli su se i letovi iz Kraljeva, kao i let Niš-Beograd-Niš, piše Nova ekonomija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]