• Od sutra kafići i restorani rade do 22 u zatvorenom

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Krizni štab u borbi protiv koronavirusa doneo je danas odluku da od sutra ugostitelji u zatvorenim objektima mogu da rade do 22 sata, sa 50 odsto kapaciteta bez muzika.

    Nakon sednice, javnosti se obratio Branislav Tiodorović rekavši da je svestan celokupne situacije i zahvalio se svima na saradnji u prethodnom periodu.

    „Danas smo imali jednu kratku ali vrlo korisnu sednicu, sa jasnim zaključkom da smo svesni realne situacije da moramo biti svesni situacije i u narednom periodu. Da smo imali divnih 5, 6 dana odmora i iskoristili to na najbolji mogući način. Moramo biti svesni da se sigurno nisu sve mere koristile onim obimom. Zdravstveni sistem je spreman da u narednih sedam do deset dana sačeka one slučajeve nove koji će se javiti, ali ne kao za Sretenje“, rekao je Tidorović

    On je dodao da su svi doneli jasnu odluku o radu ugostiteljskih lokala.

    „Da se kafići, resotrani i ugostiteljstvo i u zatvorenom puste, ali uz poštovanje mera i sa 50 odsto kapaciteta. Neće biti muzike, jer sve su to faktori koji šire virus. Virus je tu, on je prisutan i moramo biti svesni da nismo završili i da nas čeka teška borba. Sve ostalo što bi moglo biti predmet razmatranja imaćemo na sledećoj sednici kada ćemo ocenjivati na osnovu najnovijih podataka, kada ćemo videti kakva je realna situacija“, rekao je Tiodorović.

    Ova nova mera na snagu stupa od večeras od ponoći, svaka muzika će se gasiti posle 18 sati, a radno vreme će biti do 22 sata.

     

    O benefitu za vakcinisane

     

    Tiodorović je rekao da se radi na tome da se omogući da i oni koji se nisu mogli vakcinisati zbog opravdanog razloga poput zdravstvenog stanja, da i oni mogu koristiti određene benefite uz, na primer, antigenski test.

     

    O klubovima i digitalnom sertifikatu

     

    Na pitanje da li možemo uskoro očekivati otvaranje i klubova za dve do tri nedelje, Tiodorović je kazao da je to težak problem.

    „Ako se sećate, to nas je dovelo u teške probleme prošle godine kada smo imali strahovit udar. Verujem da su spremni da se pripreme za početak rada, ponavljam da ćemo sačekati malo, da procenimo, i kada smo sigurni da imamo ispod 100 novopozitivnih na dnevnom nivou, oni će verovatno moći nesmetano da rade“, rekao je Tiodorović.

    Premijerka je najavila digitalne kovid sertifikate, a na pitanje da li je na današnjem sastanku bilo reči o tome, Tiodorović je rekao da će svi građani koji su vakcinisani moći da uđu u našu zemlju.

    „Mi smo na pravom putu, moramo raditi i digitalni sertifikat i on je pohvaljen od dobrog dela zemalja i nadam se da će on biti prihvaćen“, kazao je Tiodorović.

     

    Medicinski deo tražio otvaranje tek posle 15. maja

     

    Epidemiolog Predrag Kon najavio je jutros da ne može unapred da prejudicira kakve će mere biti, ali da će sigurno biti popuštanja mera.

    „Moramo da budemo oprezni, jer čim se opustimo to se vidi za nedelju dana“, rekao je Kon za RTS.

    Prema njegovim rečima, medicinski deo je tražio da se kafići unutra otvaraju tek posle 15. maja, ali ekonomski razlozi su jaki, tako da je to razlog zbog kog nije hteo da prognozira današnje odluke Kriznog štaba.

    I predsednik Aleksandar Vučić pričao je otvaranju restorana i kafića, a prema njegovim rečima, „molio je Krizni štab da ih otvore 7. ili 8. maja“.

    „Molim Krizni štab da od 7. (maja) ili 8. otvori restorane i one koji su zatvoreni objekti, a ne samo da rade oni koji su sa baštama“, rekao je Vučić.

     

     

    Krizni štab u borbi protiv koronavirusa doneo je danas odluku da od sutra ugostitelji u zatvorenim objektima mogu da rade do 22 sata, sa 50 odsto kapaciteta bez muzika.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]