• Od sutra se menjaju pojedina ograničenja uvedena zbog pandemije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Građani Srbije moraće da provedu u svom domu još jedan dan, da bi u utorak, 21. aprila, konačno dočekali da se završi najduži policijski čas dug 84 sata.
     
    U skladu s procenama stručnjaka da se situacija u vezi sa virusom polako smiruje, Vlada će od sutra postepeno ublažavati ograničenja kretanja.
     
    Prva mera biće skraćenje policijskog časa za sat vremena. Kako su najavili zvaničnici, očekuje se da radnim danima počinje od 18 časova umesto dosadašnjih 17 časova. Tako će maloprodajni objekti da produže radno vreme.
     
    Zabrana kretanja uvedena je 18. marta. Ona je na početku počinjala od 20 časova i cilj je bio da se spreče okupljanja građana i smanji njihov kontakt. Policijski čas je postepeno produžavan.
     
    Kao i ranije, vlasnicima pasa dozvoljeno je da ih izvedu tokom policijskog časa, u periodu od 23 do 1 čas ujutru, na udaljenosti od 200 metara od svog doma i s obavezom da se ne približavaju drugim vlasnicima.
     
    Dozvoljeno je i kretanje svih sa dozvolom MUP-a, kao i osobama kojima je potrebna medicinska pomoć.
     
    Najveća razlika uvodi se za ljude starije od 65 godina. U poslednjih mesec dana njima je bilo dozvoljeno da iz svog stana izađu jednom nedeljno, i to u ranim jutarnjim satima, da bi obavili kupovinu.
     
    Oni će sada moći tri puta nedeljno u šetnju, po pola sata. Ideja je da, u početku, to bude utorkom, petkom i nedeljom, od 18 do 1 čas posle ponoći. Zvaničnici ističu i da, ukoliko sve protekne kako treba, od sledećeg ponedeljka će možda biti omogućeno i da na pola sata izlaze svakoga dana. Dosadašnje pravilo za odlazak u prodavnicu za građane starije od 65 godina ostaje nepreomenjeno.
     
    Građevinari, kao i svi koji rade na otvorenom, ali i oni koji rade u zatvorenom prostoru uz propisane mere distanciranja, moći će da krenu sa radom od utorka. Najavljeno je i da će od utorka biti omogućeno skoro svim servisnim radionicama, obućarima, krojačima i drugim zanatlijama da otvore svoje radnje.
     
    Frizerski saloni, saloni lepote i teretane počeće da rade posle 27. aprila, ali uz posebnu zaštitu.
     
    Sve druge radnje su predviđene da se otvore 27. aprila, naravno ako sve bude kako treba sa koronom, ukoliko se nešto promeni, povući ćemo ove ublažene mere„, istakao je prilikom najavljivanja ublažavanja mera predsednik Aleksandar Vučić.
     
    Ugostiteljski objekti biće otvoreni između 3. i 10. maja, ali uz propisanu distancu. 
     
    Od 4. maja bi trebalo da bude ponovo uspostavljen međugradski saobraćaj, a potom se očekuje i otvaranje tržnih i turističkih centara, hotela, banja.
     
    Ipak, ukoliko stvari ne idu po planu i situacija se pogorša, ublažene mere biće povučene.
     

    Građani Srbije moraće da provedu u svom domu još jedan dan, da bi u utorak, 21. aprila, konačno dočekali da se završi najduži policijski čas dug 84 sata.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija