• Od uvođenja vanrednog stanja procesuirano 7.800 građana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od uvođenja vanrednog stanja policija je procesuirala 7.800 punoletnih građana zbog policijskog sata, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

    On je za Blic naveo da je od kako je uvedeno vanredno stanje procesuirano oko 6.800 građana koji su punoletni i mlađi od 65 godina, kao i 1.063 osobe starije od 65 godina.

    „Kada pogledamo analize možemo reći da se od trenutka kada je policijski čas skraćen smanjio broj građana koji krše propise. Isto to važi i za starije od 65 godina nakon što im je dozvoljeno da šetaju“, rekao je Rebić.

    Policija je, kaže, zadovoljna tim brojem i izražava zahvalnost građanima koji su poštovali propise.

    Rebić se osvrnuo i na situaciju gde poslednjih sedam dana građani izlaze iz svojih kuća za vreme policijskog časa i na ulicama izražavaju nezadovoljstvo ili podršku političkim strankama.

    On je naveo da je zbog kršenja propisa na taj način podneto 113 zahteva za prekršajne prijave.

    „Iznenađuje me nivo spekulacija koji se pojavljuje kod pojedinih, koji ukazuju na pasivnost policije kada se radi o prijavama građana povodom kršenja policijskog sata građana koji su izražavali pojedine stavove o situacijama u društvu“, rekao je Rebić.

    On je naveo da su građani na 192 javljali da se na određenim lokacijama u Srbiji nalaze ljudi koji lupaju različite predmete ili pale baklje ili puštaju muziku ili koji na bilo koji drugi način izražavaju stav.

    „Ono što je za policiju bilo od krucijalne važnosti jeste da se nalazi na javnim površinama“, istakao je Rebić. On je ukazao da je u poslednjih šest, sedam dana, nakon konsultacije sa dežurnim javnim tužiocem i prezentovanjem konkretnih činjenica i upoznavanja tužioca sa činjeničnim stanjem, podneto 113 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka jer su u vreme policijskog časa kršene odredbe.

    Rebić dodaje da kada se izvrši analiza pod kojim su se okolnostima činili ti prekršaji dolazi se do toga da je njih 57 procesuirano jer su izražavali nezadovoljstvo merama u vreme pandemije.

    „Njih 56 je izražavalo podršku tim merama, nezadovoljstvo postupanjem ovih prethodnih. Ova brojka jasno pokazuje sa koliko je profesionalnosti postupala policija u saglasnost sa nadležnim tužilaštvima“, naveo je Rebić.

    On je rekao da sigurno nisu procesuirani svi koji su na taj način kršili propise, jer nije bilo moguće u tako kratkom roku stići na te lokacije. Rebić je objasnio da se dešavalo da dok policija dođe na lokaciju koja je prijavljena, na njoj nema građana.

    „Jasno je da smo mi radili profesionalno i u skladu sa kapacitetima i mogućnostima. Nema potrebe da neko sumnja u profesionalnost policije“, naglasio je direktor policije.

    Od uvođenja vanrednog stanja policija je procesuirala 7.800 punoletnih građana zbog policijskog sata, izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija