novac
Srbija

Oktobarske penzije bez umanjenja

Izvor: 
Tanjug Pet, 07/09/2018 - 08:51

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim će, između ostalog, biti ukinut Zakon o smanjenju penzija najkasnije 30. septembra 2018. godine.

Među izmenama zakona, ključna je ukidanje smanjenja penzija, zahvaljujući kojoj će oktobarsku penziju (isplata u novembru) penzioneri dobiti bez umanjenja, kaže se u saopštenju sa sednice Vlade. 
 
Novim zakonom, kako se navodi, biće utvrđen pravni osnov kojim se daje mogućnost Vladi za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije. Pored toga, biće promenjen način obračuna visine prevremene starosne penzije za one sa beneficiranim stažom. 
 
"Obećali smo da ćemo ukinuti Zakon o smanjenju penzija kada se finansijski stabilizuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. On je sada stabilan jer ga država dotira sumom koja je ispod nivoa koji traži Međunarodni monetarni fond. Ovo je prvi zakon od 2001. godine, a bilo je tačno pet izmena do sada, koji ima sve pozitivne izmene koje su u korist penzionera i budućih penzionera“, rekao je ministar rada Zoran Đorđević.
 
Takođe, među novinama je i utvrđivanje načina određivanja godišnjeg ličnog koeficijenta za osiguranike koji u matičnoj evidenciji nemaju utvrđene podatke o zaradi (vojni osiguranici i raseljena lica). Takođe, smanjiće se i broj privremenih rešenja promenom načina obračuna poslednje godine staža osiguranja.MarketingNajnovije vesti